20-åring misstänks vara mördad

Försvann i Ängelholm för tre år sedan

Foto: Thomas Friström/MediaBasen
Tjugoåringen försvann en julieftermiddag 2004. Polisen sökte bland annat med hund i Rönne å, men utan resultat. Nu tas det tre år gamla fallet upp igen.
NYHETER

År 2004 försvann en 20-årig man på cykel i Ängelholm. Varken han eller cykeln har hittats, men polisen är övertygad om att han mördats.

– Det finns knappast några andra förklaringar, säger kriminalkommissarie Per-Åke Åkesson som hoppas på nya tips om vad som hänt.

Åkesson leder Skånepolisens grupp för ouppklarade, grova brottsfall, så kallade cold cases. Gruppen har valt att sätta 20-åringens försvinnande i Ängelholm överst på sin arbetslista.

– Dels ligger det ganska nära i tiden, dels finns det bra utgångsmaterial i den ursprungliga utredningen. Sedan tror vi att det finns personer som har mer att berätta, säger Åkesson.

Pass och pengar

Tjugoåringen sågs senast på cykel på Skolgatan i Ängelholm på eftermiddagen den 29 juli 2004. Sedan dess är han spårlöst försvunnen.

Han hade tagit studenten i början av sommaren och bodde hemma hos sin mamma. Där låg hans plånbok, pengar och pass kvar när han försvann och hans dator var i gång.

Han besökte en person på Papegojeområdet i Ängelholm vid 13-tiden och sågs även senare ett par gånger på en svart cykel. Sista kända iakttagelsen är från 16-tiden.

Fallet behandlades först som ett försvinnande, men under 2005 rubricerades det om till mord. Åkesson menar att andra förklaringar då var uttömda. Ingenting tydde på att 20-åringen var deprimerad och ville ta sitt liv. Han hade knappast möjlighet att frivilligt hålla sig undan så länge och om han hade råkat ut för en olycka skulle det ha blivit känt.

Nya förhör

Det finns även uppgifter om att ett par okända personer ska ha kastat ett tungt föremål i vattnet från Sockerbruksbron under natten till den 30 juli.

– De uppgifterna kommer vi nu att gå vidare med, säger Åkesson.

Polisen satsar hårt på att få in nya upplysningar från allmänheten. Fallet tas upp på torsdagen i TV3:s Efterlyst. Men samtidigt jobbar gruppen på med andra delar av utredningen. Åtskilliga förhör ska hållas och enligt Per-Åke Åkesson finns även material som ska undersökas tekniskt. Han är optimistisk om möjligheten att lösa fallet.

– Kanske till sommaren, säger han.

Peter Palmkvist/TT

ARTIKELN HANDLAR OM