Kultur för barn - på blodigt allvar

Foto: Casper Hedberg
Barnkulturen blomstrar. På Junibacken på Djurgården kan barnen se teater flera gånger om dagen. Här tittar Emma Zenou (i turkos), 7, spänt på Pippi Långstrump.
NYHETER

Lattemammornas tid är förbi. Nu går föräldralediga på dockteater. Utbudet av barnkultur blomstrar i storstäderna – trots att den nya regeringen har lagt ner Barnkulturåret.

2007 skulle bli barnkulturens år, tyckte sossarna. Men när den borgerliga regeringen tillträdde lade de ner satsningen.

– Vi gillar inte idén med temaår, det ger en tomteblosseffekt där allt fokus ligger på en slags kultur under en tid och sedan dör intresset ut. Vår ambition är att belysa alla kulturområden under hela mandatperioden, säger Maria Dupont, pressekreterare på kulturdepartementet.

Hur det än står till med det politiska stödet så blomstrar utbudet av barnkultur.

– Det finns fantastiskt mycket kul att göra för barn och vuxna i

storstadsregionerna. Men det kan aldrig bli för mycket, säger Katti Hoflin.

Hon har genom åren blivit ett välkänt ansikte inom barnkulturen, bland annat som programledare för Bolibompa och Bullen på tv. Sedan ett år tillbaka är hon chef för ”Rum för barn” på Kulturhuset i Stockholm.

Ett stort utbud är naturligtvis positivt, men Katti Hoflin varnar för att barnkultur aldrig får bli något man gör med vänsterhanden. – Barnkultur ska göras på lika blodigt allvar som den kultur som görs för vuxna, säger Katti Hoflin.

Läs mer

Kul för barn

Så här såg det ut förra gången alla som ville gavs möjlighet att skapa blommor av spillmaterial. Foto: Christina Dackéus

Linda Kling (.se)