Kärlekskämpar på teaterscenen

1 av 2
Sara Sommerfeld och Reuben Sallmander. Foto: Johan Tibbelin
NYHETER

Nu spelas Kia Berglunds kärleksdrama Älskade på Teater Giljotin. Sara Sommerfeld har utmanat sig själv i en roll som tar oss med till passionens mörkaste vrår.

- Tio sidor in i manuset kunde jag inte sluta gråta. Historien drabbade mig något så fruktansvärt, berättar Sara Sommerfeld, aktuell i manusdebuterande Kia Berglunds Älskade på Teater Giljotin.

- Jag skulle kalla det ett starkt passionerat kärleksdrama och en väldigt viktig pjäs om en kvinna och en man som kämpar för sitt förhållande. Och jag misstänker att alla som någon gång älskat explosivt, låtit sig behandlas fel eller brottats i en destruktiv kärleksrelation kommer att känna igen sig. För mig är rollen definitivt min hitintills största utmaning.

Två änglar ser tillbaka

Paret vi möter är i trettioårsåldern, kvinnan skriver och säljer sina filmmanus medan mannen, poeten, blickar djupt ned i flaskan.

- Hennes framgångar gör honom avundsjuk. Varken han eller samhället kan acceptera att den starka kvinnan har övertaget. Han klarar inte av hennes styrka och måste därför trycka ned henne för att överleva. Samtidigt har min rollkaraktär en godtrogen och naiv övertro på sin egen förmåga att hantera och förbättra situationen.

Sara Sommerfeld menar att hon ser karaktärerna som två änglar som före någon typ av terapi tittar tillbaka på sin tid tillsammans.

- Det blir så tydligt att vi gör allt för att bli älskade, precis allt för att få till den där perfekta ytan. Det är min favoritreplik från pjäsen: Förr i tiden var det fult att vara en oäkting. I dag är det fult att vara oälskad.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

Fakta Sara Sommerfeld

ARTIKELN HANDLAR OM