Holmen Skog slår tillbaka

Anklagar fältbiologerna för att ljuga

NYHETER

Det bråk mellan Holmen Skog och fältbiologerna om skogen vid byn Kassjö fortsätter. Skogsbolaget anser nu att biologerna ljuger.

Demonstrationer, upprörda röster och hätsk stämning har präglat avverkningen av skog vid Kässjön. Fältbiologerna med bybor bakom sig har hävdat att Holmen Skogs tillvägagångssätt har varit förkastligt.

– Holmen Skog har kört över lokalbefolkningen. Det här är ett område som är väldigt viktigt ur en social synvinkel för bygden, säger fältbiologen Lars Axelsson till aftonbladet.se.

FSC:s rådgivning

Fältbiologerna tycker också att skogsbolaget har ignorerat regelveket som gäller vid avverkning. Till sin hjälp i avverkningsbeslutet har Holmen Skog haft Forest Stewardship Council, FSC, ett företag som hjälper till att tillämpa svensk standard vid avverkning.

- Det är skandal att ett FSC-certifierat bolag struntar i reglerna som gäller inom FSC och negligerar bybornas vädjan om dialog, säger Linda Nordström, ordförande i Fältbiologerna till vk.se.

Möter kritiken

Men nu slår Holmen Skog tillbaka. I ett pressmeddelande möter de kritiken från fältbiologerna.

– Vi tycker det är märkligt att Fältbiologerna uttalar sig som de gör, skriver Ola Kårén, skogsskötsel- och miljöchef i Holmen Skog.

Skogsbolaget hävdar istället att dialog har förts med representanter från Kassjö enligt de regler som gäller.

– Drygt två veckor före avverkningen fick Holmen och Mats Hamrén från Kassjö besked från FSC:s miljörevisor om att avverkningen kan utföras som planerat. Beslutet kritiserades av fältbiologerna, som menade att ett samråd med en oberoende medlare skulle äga rum. FSC-revisorn har tydligt förklarat att ett sådant, nytt samrådsmöte inte hade varit meningsfullt. Holmen kan således knappast anklagas för strunta i reglerna, skriver Ola Kårén.

Kriget om skogen

Det här hävdar Holmen Skog att fältbiologerna ljuger om

Frida Sjödin

ARTIKELN HANDLAR OM