"Hjärtat slår dubbelslag"

Läs alla läsarnas frågor och expertens svar

1 av 3
Cecilia Linde är verksamhetschef och professor i kardiologi vid Kar-olinska Universitetssjukhuset. Här svarar hon på Punkt SE:s läsares frågor.
NYHETER

”Jag har en ”fladdrande” känsla i mellangärdet som ibland är så kraftig att det får mig att hosta.

Det uppstår väldigt sporadiskt till exempel vid hård träning. Bör jag kolla upp det?”

Pia, 41

Svar: Fladdrande känsla i maggropen kan bero på mycket. Ibland kan det bero på extraslag från hjärtat. Då känns det känns som att hjärtat efter en paus slår extra hårt. I andra fall kan det bero på hjärtklappning av olika typer. Mitt förslag är att du konsulterar läkare.

”Jag har haft hjärtproblem i cirka tio år: Yrsel, hjärtklappning, bröstsmärtor, smärtor i hals/nacke/rygg, illamående, extrem trötthet. Ingen har givit mig en klar diagnos eller sjukskrivit mig. Är det vanligt att kvinnor blir bemötta så här?”

Kvinna, 38 år

Svar: Det är inte alls ovanligt att kvinnors symptom inte blir förstådda på rätt sätt. Orsaken är att kvinnor beskriver sina symtom på ett annorlunda sätt än män och att hela skolmedicinen bygger på mäns, inte kvinnors symptom.

Mitt råd är att du söker en kvinnlig läkare för dina besvär.

”Jag är rökare. Har fått klåda och stickningar i vänster lillfinger och pekfinger och en känsla av en knuten näve i mellangärdet. Har känt mig trött och hängig. Mina blodvärden och mitt EKG är bra. Vi har inga hjärtinfarkter i familjen, kan jag få det ändå?”

Sandra, 40 år

Svar: I allmänhet insjuknar kvinnor tio år senare i hjärtinfarkt än män, runt 75. Dina besvär ger ingen omedelbar misstanke om hjärtkärlsjukdom. Mitt bästa råd till dig är att sluta röka.

”Jag upplever att mitt hjärta slår dubbelslag och ibland känns det som hjärtat slutar slå och all luft kommer ur mig. Är det något fel på mitt hjärta eller det är vanliga symptom?”

Kvinna, 22

Svar: Dubbelslag är vanligt framför allt hos folk som tränar mycket. Extraslag som kommer i vila brukar inte vara farliga. Om de uppstår vid ansträngning bör de utredas.Det kan vara bra att söka läkare.

”På morgnarna domnar mina händer. Det känns som om de somnar och det känns som att mina fingrar brinner och svullnar mycket så att det gör ont. Kan det vara något fel på hjärtat?”

Katarina

Svar: Nej, det är inte hjärtat som orsakar dina besvär. Det kan vara nackbesvär.

”Jag har hög men regelbunden puls som en stiger så fort jag anstränger mig. Jag upplever även till och från att mitt hjärta slår otroligt hårt. Varför blir det så här? Maria, 32

Svar: Kvinnor har lite snabbare puls. Ibland när man är otränad eller eller stressad upplever man pulsen mer än annars. Då är träning och avslappning något som kan hjälpa.

”Jag har sedan cirka tjugo år förmaksflimmer. Blodtrycket som ligger på en normal nivå numera.

Till och från har jag förmaksflimmer som varar cirka ett dygn. När jag promenerar känner jag en smärta som strålar ut i ryggen på höger sida. Vad beror det på? Maj-Lis, 69

Svar: Då finns det två saker som är viktiga. Att du har blodförtunnande medicin för att förebygga blodpropp och att du har pulsnedsättande läkemedel. Om ryggvärken kommer vid ansträngning men går över i vila kan det röra sig om kärlkramp. ?

”Min mamma har till och från lite för högt blodtryck. Nu har hon fått hjärtklappning och en dunkande känsla till vänster ovanför naveln. Efter en snabb undersökning sa läkaren att det var okej. Vågar man lita på detta?

Orolig dotter

Svar: Det är alltid viktigt att högt blodtryck blir rätt behandlat. Målblodtrycket är 140/90 för de flesta. Oftast behövs fler än en medicin.

Jag vill föreslå dig att beställa tid hos husläkaren som kan gå igenom svaren i undersöknngen med er och ge svar på era frågor.?