De äger de lyxigaste villorna i Helsingborg

Här är de högst taxerade husen i din kommun

Foto: Li Fernstedt
Lyxigast i Helsingborg Med utsikt över Öresund stolserar Helsingborgs högst taxerade villa. Paradvillan på Bengt Langhs Gata 13, ägs av Bengt Gunnar Adolfsson och är taxerad till 8,4 miljoner.
NYHETER

Helsingborgs högst taxerade hus hittar man på Bengt Langhs gata 13, till ett värde av 8,4 miljoner.

Aftonbladet har listan på de lyxigaste villorna i din kommun.

Förstaplatsen i riket går till Pirjo Bryant-Meisner. Hon köpte sin lyxvilla i Djursholm för sju år sedan tillsammans med maken och it-miljonären Tom Bryant-Meisner. I dag är den godsliknande byggnaden taxerad till 19,8 miljoner kronor.

Taxerings värdet ska motsvara 75 procent av vad en villa är värd på marknaden. Men med största säkerhet är paradvillan i Djursholm värd mer än taxeringen antyder.

Läget är guld värt

– De riktigt dyra husen hamnar utanför vår värderingsmodell. Detsamma gäller de riktigt billiga, säger verksjurist Ingemar Borg på Skatteverket.

Swimmingpool, ett lyxigt kök eller ett påkostat badrum. Sådant höjer taxeringsvärdet på villan. Men inget spelar så stor roll som läget. Läget i landet, läget i kommunen, läget i stadsdelen.

En klar majoritet av höjdarhusen finns att beskåda i Stockholmsregionen – i Djursholm, Lidingö och Saltsjöbaden.

En annan gräddig ort är Halmstad. Här ligger två av de tio högst taxerade villorna i landet.

Per Gessles exklusiva hus nära Tylösand taxeras till 16, 8 miljoner.

Men det brädas av mångmiljonären Peter Leuhusens bygge utanför Halmstad. Huset taxeras till 18 miljoner och beskrivs som ett mindre palats. Här ryms biosalong, bastu, bar och swimmingpool. Boyta: cirka 1 000 kvadratmeter.

Steg mest på Gotland

Förra året steg taxeringsvärdena rejält i hela landet.

– Det beror på att huspriserna har stigit. Räntan har varit låg och just nu har folk stor tillgång till pengar, säger Ingemar Borg.

I Gotlands län steg taxeringsvärdena allra mest. Mellan 2005 och 2006 ökade det genomsnittliga taxeringsvärdet med 39 procent, enligt SCB.

Minsta ökningen, 13 procent, hade Västernorrlands län.

Tre i topp i Helsingborg

Så räknas taxeringsvärdet ut

Emma Patel, Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM