Diamanter hittade i norra Norrland

Stort intresse från internationella prospekteringsföretag

NYHETER

Bengt Berglund i Överkalix gick in på Luleå universitet med några stenar han hittat.

I dem fanns de första diamanterna som hittats i Sverige.

– Det känns fantastiskt, säger statsgeolog Erik Jonsson.

Bengt Berglund, som kallar sig mineraljägare, trodde att det var kvarts han hittat. Men på universitet ville de titta närmare på stenarna.

Under hösten har stenarna analyserats och nu står det med 100 procents säkerhet klart att de innehåller diamanter – de första som bekräftats i Sverige.

– Det känns fantastiskt, jag blev varm i hela kroppen när jag fick reda på det, säger statsgeolog Erik Jonsson till SvD.

"Stora aktiviteter"

Norra Norrland är särskilt intressant ur diamantsynpunkt och flera företag har gjort prospekteringar i området.

– Det har varit mycket stora aktiviteter med internationella prospekteringsföretag, säger Lennart Widenfalk, biträdande professor i ekonomisk geologi vid Luleå universitet till Aftonbladet.se.

Kan man tala om en diamantfeber?

– Det har det väl varit i det tysta, om man säger så. Man började i norra Finland, men nu är det mest aktivitet i norra Sverige och norra Ryssland, säger Lennart Widenfalk.

Norrland gynnsamt

I berggrunden i norra Norrland är förhållandena särskilt gynnsamma för diamantfynd.

– Jordskorpan är gammal, 2-2,7 miljarder år, och kall. Är jordskorpan för varm bildas grafit istället för diamanter, säger Lennart Widenfalk.

– Materialet för att skapa diamanter finns under jordskorpan. Sen ska du ha ett medium för att ta upp diamanterna till ytan. Genom vulkanisk aktivitet eller så kallade "hot spots" kommer det en sorts stråle från jordens inre som ger en varm stenström uppåt allt eftersom jordytan flyttar sig, säger han.

– Det är väldigt speciella händelser. När det inträffar följer det med diamanter upp från 150-200 kilometers djup, säger Lennart Widenfalk.

Effektivt slöseri

Gunnar Nilsson, gruvingengör vid Bergsstaten, som är den myndighet som utfärdar undersökningstillstånd för prospektering i Sverige, framhåller att det är väldigt svårt att hitta lämpliga områden för gruvdrift.

– Statistiskt sett går det 200 tillstånd på varje riktigt fynd, säger han till Aftonbladet.se.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att göra av med pengar. Men det rör sig om stora värden om man hittar fin mark, säger Gunnar Nilsson.

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM