Norrköping är bästa valet

Sofia, 24, är nöjd med sin studentstad

NYHETER

3,45 i snitt för Norrköping och 3,95 för Linköping. Aftonbladet.se:s läsare har sagt sitt – men Sofia Johansson, som varit student i båda städerna håller inte med.

Foto: PRIVAT
GILLAR NORRKÖPING Sofia Johansson, 24, och Jens Gertow, 25, föredrar båda Norrköping som studentstad före Linköping.

Norrköping fick sämre snitt än Linköping i aftonbladet.se:s studentstadsundersökning.

Sofia Johansson har en examen från Samhälls- och kulturanalysprogrammet i Norrköping och har även bott i Linköping under sin studenttid. För henne är valet mellan städerna enkelt.

– Norrköping är bäst. De arrangemang som görs där passar mig bättre, det är mer min slags musik och inte lika studentikost, säger hon till aftonbladet.se.

– I Linköping är det en massa faderister som går runt i overall och skriker och har förnedrande lekar. I Norrköping kan man gå ut mer som en vanlig privatperson.

Sofia Johansson tycker att studentlivet i Linköping är för isolerat och gillar den naturliga uppblandningen mellan studenter och vanligt folk i Norrköping.

– Det beror nog också på att universitetet ligger mitt i stan i Norrköping, medan det i Linköping finns ett studentgetto.

Anledningen till att Linköping får högre snittbetyg tror Sofia Johansson har med att göra att många gillar det studentikosa.

– Det händer mer i Linköping och det är fler studenter där. Norrköping har heller inte haft något kårhus, men det öppnade ett i höstas, så nu kommer det nog börja hända mer även där.

Det bästa med Norrköping är enligt Sofia Johansson utbildningen.

– Jag är jättenöjd med min utbildning. Jag vill verkligen rekommendera Norrköping till andra, det finns spännande nyskapande program med nya pedagogiska grepp. Det är mycket problembaserat lärande och mindre salstentor som inte jag tror på och som enligt studier ger sämre resultat, säger hon.

Sofia Johanssons sambo, Jens Gertow, håller just nu på att avsluta sin utbildning vid Linköpings universitet.

– Han gillade själva utbildningen, men inte heller Linköping så mycket som stad. Linköpings campus är väldigt, väldigt fult. Norrköpings är väldigt fint, gamla hus, strömmen och vattenfall utanför.

Emma Löfgren

ARTIKELN HANDLAR OM