Dags att välja din framtid

Helsingborg fjärde bästa studentstaden

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Svårt att bestämma dig för vilken stad du ska plugga i? Aftonbladet.se:s läsare har satt betyg på Sveriges olika studentstäder för att förenkla valet.
NYHETER

Den 15 april går tiden ut.

  Innan dess måste du ha bestämt dig för vilken högskola och vilket program du vill söka.

  Aftonbladet.se:s undersökning ger toppbetyg till Helsingborg som studentstad.

3,77 plus av 5 möjliga blev domen i snitt för Helsingborg. Bäst tycker de röstande om boendesituationen, som får 3,8 i betyg, medan helhetsintrycket av staden som studentstad får nöja sig med 3,7.

  Bästa staden att plugga i är enligt aftonbladet.se:s läsare Uppsala, tätt följd av Linköping. Helsingborg placerar sig som fyra på topplistan.

Efterfrågan på lärare

När man bestämt sig för vilken stad man vill bo i, kan det vara vettigt att fundera över vad man vill jobba med i framtiden. En rapport från Högskoleverket visar var jobben kommer att finnas.

  För gymnasielärare, lärare med inriktning mot grundskolans senare år och naturvetare ser prognoserna dystra ut. Tillgången på dessa lärare beräknas öka och bli avsevärt större än efterfrågan – men om nybörjarna på lärarutbildningen fortsätter att minska som de gjort sedan 2003/04 är det troligt att överskottet inte blir fullt så stort.

Brist på ingenjörer

När det gäller naturvetare kommer antagligen tillgången på nyutexaminerade att öka snabbare än efterfrågan, vilket kan leda till ett stort och växande överskott, skriver verket i sin rapport.

  Däremot pekar prognoserna mot ett kraftigt underskott på läkare, tandläkare och andra vårdutbildade.

  När det gäller utbildningsgrupper som förskollärare och fritidspedagoger handlar personalbristen snarare om att göra yrkena mer attraktiva än att tillhandahålla fler utbildningsplatser, enligt Högskoleverket.

  En ytterligare utbildningsgrupp det kan bli brist på är ingenjörer, framförallt gäller det högskoleingenjörer i och med kommande pensionsavgångar.

Fler akademikerjobb

Enligt en översikt av vad SACO:s olika förbund tror om utsikterna på arbetsmarknaden om fem år för ett stort antal akademikeryrken, är det smart att satsa på jobb som arbetsförmedlare, arkitekt, psykolog och präst om man vill ha ett arbete efter sin utbildning.

  Däremot kommer bland annat bibliotekarier, webbredaktörer, idrottsvetare och länshemslöjdskonsulenter få det tuffare.

Topplistan över studentstäder i Sverige

Emma Löfgren

ARTIKELN HANDLAR OM