”Ett under att det inte händer fler olyckor”

Bussbolaget får kritik efter den svåra bussolyckan i Malmö

Foto: Martin Svensson
Det var vid Gustav Adolfs torg som kvinnan blev påkörd och fastklämd under en buss på tisdagen.
NYHETER

Den 50-åriga kvinna som blev påkörd av en buss i förrgår vårdas fortfarande på intensiven på Umas. Hennes skador är inte längre livshotande.

Punkt SE har fått många reaktioner från läsarna efter den svåra bussolyckan i Malmö. Många menar att förarna kör vårdslöst.

”Det är ett under att det inte händer fler olyckor”, skriver en läsare.

”Ökade snarare farten”

”När jag var i Malmö i februari på besök så blev jag nästan överkörd av en buss. Jag gick över gatan och bussen saktade inte ner utan ökade snarare farten”, mejlar en annan läsare.

– Det är jättetråkigt om folk känner så, vi jobbar väldigt mycket med säkerheten hela tiden, säger Mattias Näsström, informatör på bussbolaget Veolia.

Mattias Näsström berättar att företaget det senaste året lagt mycket kraft på att utreda trafiksäkerheten i Malmö. En särskild utredningsgrupp har åkt runt och kartlagt platser som är potentiellt farliga och hur man kan åtgärda dem.

– Korsningen där kvinnan blev påkörd var inte ens med i diskussionen. Den är så öppen och stor med god sikt, man såg inget riskabelt med den, säger Mattias Näsström.

En fråga om stadsplanering

Säkerhetsfrågor är ständigt aktuella och föremål för diskussioner mellan bussbolagen och staden, menar Mattias Näsström. Ytterst sett är det en stadsplaneringsfråga eftersom bussarna måste gå någorlunda raka vägen om folk ska vilja åka med dem. Att chaufförerna är för hårt pressade tidtabellsmässigt håller han inte med om.

– Vi är mycket noga med att sprida budskapet att tidtabellen inte får gå ut över säkerheten. Däremot så kan nog förarna ibland känna sig stressade av arga resenärer, som inte alltid har förståelse för varför förseningar kan uppstå, säger Mattias Näsström.

FAKTA/Andra olyckor

Maria Wernhult (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM