Besköt polisen – tre män åtalas

Åklagaren: ”Det var ett under att ingen fick värre skador”

NYHETER

En civil polisbil besköts med pistol i Biskopsgården i februari. Samma vapen hade tidigare använts vid ett grovt rånförsök i området.

I går åtalades tre unga män för dåden.

Strax före jul utsattes en livsmedelsbutik på Väderilsgatan på Hisingen för ett grovt rånförsök. Två unga män, 21 och 23 år, kom till butiken utrustade med en skarpladdad pistol av märket Luger.

Men butiksinnehavaren, som anade att ett rån var på gång, hann ta sig ut innan rånet fullbordades.

Sköt mot civil polis

Ute på gatan avfyrade 23-åringen flera skott mot den kvinnliga butiksinnehavaren och ytterligare en person. Butiksinnehavaren träffades av splitter från kulan och skadades lindrigt i foten.

– Det är ett under att ingen fick värre skador, säger chefsåklagare Jonas Almström.

Pistolen från rånet vandrade sedan vidare i de unga männens bekantskapskrets. I början av februari dök den upp i en vild skottlossning. En 20-årig man sköt då mot flera bilar i Biskopsgården.

En av bilarna som träffades var en civil polisbil med en polisman sittandes i. Ett av skotten gick rakt genom polisbilen men polismannen, som befann sig i området för en husrannsakan i ett annat ärende, klarade sig utan skador.

Fängelse väntar

I går åtalades de tre männen, två av dem för rånet och den tredje för skotten mot polisbilen. Ingen av de två rånarna erkänner att de skjutit mot butiksinnehavaren utan skyller på varandra. 20-åringen erkänner däremot skottlossningen mot bilarna.

– Det är riktigt allvarligt att det florerar illegala vapen på stan och att de också används, säger Jonas Almström.

Samtliga åtalade kan enligt åklagaren räkna med fängelsestraff om de fälls.

Karolina Vikingsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM