”Man får inte vara påflugen”

Prästen Stefan Engblom kramas varje onsdag

NYHETER

Skylten är vit och texten svart. Budskapet är enkelt: gratis kramar. Pastor Staffan Engblom i Lerum bjuder på kramkalas varje onsdag.

Foto: nils jakobsson/bildbyrån
Varje onsdagsförmiddag står Staffan Engblom med sin skylt i Solkattens köpcenter.

Under en timme varje onsdagsförmiddag står Staffan Engblom, pastor i Lerums missionskyrka, i Solkattens köpcenter med budskapet ”gratis kramar”. Hittills har responsen varit stor.

– Jag kramar ungefär 30–35 personer under varje tillfälle. I början var det pirrigt men nu har folk vant sig vid mig. De som kommer fram är mestadels i övre medelåldern.

”Finns behov av extra värme”

Idén kommer från USA, där en kille som var nyinflyttad i ett bostadsområde och kände sig ensam, ställde sig på ett torg och bjöd förbipasserande på kramar.

– I ett drama i kyrkan spelades den här historien upp – jag spelade killen. Efteråt tänkte jag att det kunde vara trevligt att prova det här med gratiskramar i Lerum. Jag tror det finns ett behov av lite extra värme i samhällen generellt.

Hur får du människor att våga närma sig?

– Jag går ju inte ut och prejar folk i gången direkt, jag pekar helt enkelt på skylten och säger ”varsågod”. Man får inte vara påflugen.

Har du några stamkunder än?

– Ja faktiskt, många stannar en stund och pratar lite. För en del kanske det är enda riktiga pratstunden de får på hela dagen.

Staffan Engblom

Pierre Adolfsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM