Nu blir svanarna fria

Släpptes ut i Mälaren på onsdagen

Foto: Marco Gustafsson
HÄR SLÄPPS DE De åtta överlevande svanarna plumsar ner i Mälaren efter att ha hållts fångna i en lägenhet på Kungsholmen under vintern.
NYHETER

Släpp svanarna fria!

De hittades instängda och utmärglade i svankvinnans etta. på onsdagen återvände Sveriges mest omskrivna fåglar till friheten på Ekerö utanför Stockholm.

Vi var många som knappt trodde våra öron när nyheten om ”svan-kvinnan” kablades ut över landet i början av februari.

Elva knölsvanar

På 28 kvadratmeter, i centrala Stockholm levde den 67-åriga kvinnan tillsammans med elva knölsvanar.

Tre visade sig vara så illa tilltygade att de fick avlivas, men i går kunde de resterande åtta flyga in i solnedgången över Mälaren – äntligen fria igen.

– Det var väldigt vackert, säger Eva Kirkegaard, ansvarig för viltjouren. Hon har tagit hand om svanarna alltsedan den osannolika historien uppdagades.

”Något nytt”

Och det är med glädje hon ser dem lämna stranden.

– Jag får in flera svanar varje år. Men då är det oftast frågan om att de trasslat in sig i fiskelinor. Att folk håller dem fångade på det här sättet är någonting nytt, säger Kirkegaard.

Återkomsten till friheten höll dock på att sluta illa. Nykomlingarna gillades nämligen inte av alla. En lokal svanhanne gick till våldsam attack.

– Egentligen ska man släppa ut djuren där de hittades, men i det här fallet har vi helt enkelt ingen aning om var det är.

Levde i en etta på 28 kvadrat

Aftonbladet 1 februari 2007.

Simon Bynert

ARTIKELN HANDLAR OM