Hemligt nazistmöte på Nya Lundenskolan

Nationalsocialistisk front hyrde aulan under falskt namn

Foto: AP
Robert Faurisson på en konferens om Förintelsen i Teheran. I början av Mars var han i Göteborg på ett hemligt möte.
NYHETER

Nazistorganisationen Nationalsocialistisk front anordnade ett hemligt möte på Nya Lundenskolan i början av mars. Talade gjorde bland annat Robert Faurisson, som förnekar att Förintelsen har ägt rum.

Bokningen av skolans aula gjordes i falskt namn. Mannen som bokade lokalen hävdar att en kompis bett honom boka den åt en idrottsförening. Mötet var den 4 mars, skriver Göteborgs Posten.

Ett hundratal personer kom för att lyssna på den franske historierevisionisten Robert Faurisson, 78, som förnekar nazisternas massmord på judar, romer och andra grupper under Andra Världskriget.

Faurisson har dömts i Frankrike för rasistiskt förtal, uppmaning till rasism och våld och för att ha förnekat brott mot mänskligheten.

Hemligt möte

Senast Faurisson var här, i början av 90-talet, möttes han av stora demonstrationer. Den här gången var det tyst. NSF har hållit mötet hemligt.

– Revisionismen är en förtryckt historieskola så det var nödvändigt, säger Björn Björkqvist, tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk front till GP.

Göteborgs kommuns policy när det gäller att hyra ut lokaler till rasistiska organisationer är att man kan stoppa det om det finns risk för bråk.

Eric Thorsson

ARTIKELN HANDLAR OM