Amerikanska marinkåren förbjuder stora tatueringar

Brott mot reglerna kan ge två års fängelse

Foto: CHRIS PARK/ap
passar på Jerry Layton tatuerar in liemannen på en soldats överarm innan marinkårens nya tatueringsregelverk träder i kraft.
NYHETER

Amerikanska marinkåren bannlyser stora tatueringar. De nya reglerna tillkommer eftersom sådana tatueringar inte är i linje med kårens värderingar.

Soldater står nu på kö för att tatuera sig innan förbudet träder i kraft.

Foto: cHRIS PARK/ap
De nya reglerna innebär bland annat att soldaterna förbjuds att göra tatueringar som syns när de bär t-shirt eller shorts.

Från och med på söndag är alla tatueringar på huvudet eller halsen samt stora tatueringar på armar och ben förbjudna för amerikanska marinkårssoldater.

Anledningen är att de tatuerar sig för mycket.

– Vissa soldater har tagit friheten att tatuera sig så långt att det strider mot vårt professionella uppträdande och vår höga standard, säger kommendanten James Conway till BBC.

Passar på

Undantag kommer dock att göras för soldater som redan har en tatuering och därför står många på kö för att få sin tatuering gjord innan veckan är slut.

För att minska risken för fusk kommer alla tatueringar att fotograferas och dokumenteras. Den som ertappas med en färsk tatuering på fel ställe riskerar upp till två år i fängelse.

De nya reglerna gäller dock inte bara tatueringens storlek. Också motivet ska vara i enlighet med kårens värderingar.

"Tatueringar eller märken som är till nackdel för disciplin, moral och god ordning eller misskrediterar kåren är också förbjudna" lyder reglverket.

Armén tvingades lätta upp

Liknande regler finns i stora delar av den amerikanska krigsmakten. Till exempel är rasistiska eller sexistiska motiv förbjudna. Extra hårda är regelverken inom flottan och flygvapnet.

Armén tvingades dock lätta upp sitt regelverk förra året på grund av problem att rekrytera tillräckligt med soldater.

Olof Jönsson

ARTIKELN HANDLAR OM