Rättegång om dubbelmord inledd

NYHETER

Göteborg

Två vietnamesiska flyktingar sköts förra året ihjäl med 21 skott i en lägenhet i Hammarkullen i Göteborg.

På torsdagen inleddes rättegången mot nio personer som är inblandade.

En man står åtalad för två mord och för försök till mord i två fall. En man som är häktad i sin frånvaro är misstänkt för samma gärningar.

Sex personer har åtalats för medhjälp till mord, alternativt skyddande av brottsling, medan två är åtalade för skyddande av brottsling.

Enligt åtalet finns bakgrunden till mordet i konflikter mellan olika vietnamesiska grupper i Sverige. De två offren, som var nya i landet, hade uttalat dödshot och visat att de ville ta över illegal verksamhet från en grupp vietnameser som redan var etablerade i Sverige.

Fullsatt

Kapaciteten i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt var utnyttjad till bristningsgränsen när de nio åtalade tagit plats tillsammans med sina advokater.

På åhörarplats fanns omkring 20-talet anhöriga till de åtalade.

Kammaråklagare Göran Hanssons sakframställan tog nästan en och en halv timme eftersom allt måste tolkas till vietnamesiska.

Mot vietnameser

Den grupp som etablerat sig i Sverige var ett nätverk som sysslat med utlåning, utpressning, beskyddarverksamhet och mindre stölder. Det var den verksamheten som de nu mördade männen ville ta kontroll över. Brottsligheten har varit riktad mot andra vietnameser i Sverige.

Tingsrätten i Göteborg har avsatt 15 dagar till förhandling.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM