"All MTV-kultur är bortskalad"

1 av 3
Vimmelbilder behöver inte alltid betyda storbystat och avklätt. Stureplan visar sig från en ny sida i Dantes fotoutställningen, nu på nya nattklubben Neu. Foto: Dante
NYHETER

Fotografen Dante hänger sin första utställning på nya nattklubben Neu. Och vi ser vimmelbilder från Stureplan som vi inte sett dem tidigare.

- Det här är alls inte Stureplan.se, säger Dante.

Den unga fotografen Dante är aktuell med sin första utställning för allmänheten. På nya nattklubben Neu hänger hans vimmelbilder från ett Stureplan som på senare tid urmjölkats på just vimmelbilder. Men glöm det glättiga, nu tar allvaret plats i svartvitt format, allt uppfångat under fjolårets första försommarnätterna.

- Det här är alls inte Stureplan.se, det här är dokumenterat allvar i porträtt- och miljöbilder, säger Dante.

- Jag har gått närmare, tänkt enkelt och skalat bort det moderna, all MTV-kultur. Bilderna är bearbetade på ett sätt som gör dem grovkorniga och ruffiga. Och något sådant är man inte van att se från Stureplanshåll i dag. Personligen har jag velat knyta an till 50-talet och den stora fotografen William Klein, även om man kanske inte kan jämföra min kvalitet med hans.

Vad berättar bilderna för oss?

- Hur det egentligen ser ut på Stureplan. För det har inte bara varit en spin off på vimmel. Jag tror faktiskt bilderna visar djupa sidor hos människor, sidor som de inte visste att hade. Men annars har jag bara velat skildra gatulivet, det finns ingen politik inblandad.

Hur arrangerade är bilderna?

- Inte mycket. I stort har jag bara bestämt platsen för plåtningen.

Nu hänger de mitt i Stureplanssmeten, du vill inte ha en annan publik än den du fotograferat?

- Det är klart att jag först och främst vill visa dem för Stureplanspubliken. Men man behöver inte vara med på bilderna för att känna igen sig. Man känner igen klicken.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

Fakta Dante

ARTIKELN HANDLAR OM