Barnarbetare utnyttjas av svensk sjukvård

Ytbehandlar kirurgiska redskap med cancerframkallande ämnen

Foto: KALLA FAKTA
Den farliga tillverkningen sker i små verkstäder i Indien och Pakistan.
NYHETER

Barn som utsätts får frätande och cancerframkallande ämnen.

Arbetare med slavlöner och fackföreningsförbud.

Det är verkligheten bakom svenska sjukvårdsredskap och sjukvårdskläder, enligt Sidastödda föreningen Swedwatch.

Foto: KALLA FAKTA
En av barnarbetarna i tv-programmet.

Kristina Bjurling, researcher på Sida-finansierade organisationen Swedwatch, har undersökt arbetsförhållandena i fabriker som levererar produkter till svensk sjukvård, bland annat till Skånes, Västra Götalands och Stockholms läns landsting.

Sjukvårdskläder och enklare kirurgiska redskap, bland annat saxar och pincetter, tillverkas i fabriker i Indien och Pakistan som använder sig av barnarbetare och som har svåra arbetsförhållanden.

– På en fabrik i Indien där man tillverkar patientkläder jobbade man 89 timmar i veckan – vilket innebar arbete dygnet runt ibland, säger Kristina Bjurling.

384 kronor i månadslön

Under ett år har hon undersökt arbetsförhållandena i fabriker som levererar produkter till svensk sjukvård och varit på plats i och utanför fabrikerna.

– Genomgående upplever arbetarna att fackföreningsfriheten inskränks och att de blir avskedade om de organiserar sig, säger Kristina Bjurling.

Hon berättar om ett besök på en fabrik i Sialkot i Pakistan där en 17-årig arbetare ytbehandlade kirurgiska redskap i frätande och cancerframkallande kemikalier:

– Det är små verkstäder, man går in i en gränd och kommer in i en mörk och smutsig verkstad där män och pojkar jobbar, säger Kristina Bjurling.

– De doppar ner verktygen i baden med kemikalier utan skyddshandskar. Kemilkalierna används för ytbehandling och är cancerframkallande, frätande och påverkar fertiliteten, säger Kristina Bjurling.

17-åringen jobbade 12 timmar om dagen och hade en månadslön på 384 kronor, vilket ska jämföras med minimilönen i Pakistan som är 512 kronor i månaden.

Fotnot: Ikväll klockan 20.30 sänds TV4:s Kalla Fakta som handlar om arbetsförhållandena på fabrikerna.

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM