Ingen strejk över påskhelgen

Avtal tecknat i handelskonflikten

NYHETER

Arbetsgivarna Svensk Handel har tecknat ett avtal med Handels.

Därmed blir det inte någon strejk i butikerna över påskhelgen.

Klockan 23.00 på torsdagskvällen avblåstes faran för strejk. Då meddelade Svensk Handel att de tecknat ett avtal med Handels.

- Båda parter är nöjda, säger Margareta Ternell, pressansvarig på Svensk Handel. Det är det ursprungliga avtalet från i lördags som tecknats.

Därmed går Svensk Handel med på att betala de löneökningar som Handels krävt. Trots att Svenskt näringsliv protesterat mot det.

12 procent i löneökning

Avtalet ger sammantaget 12,6 procent i löneökningar på tre år. Det gäller för 120000 anställda i detaljhandeln och 30000 lageranställda.

Avtalet avviker från industriuppgörelsen eftersom löneökningsutrymmet ökar för varje år, berättar Tommy Tillgren, andre vice ordförande i LO-förbundet Handels, för TT.

Huruvida Svensk Handel blir tvungen att betala eventuella böter kunde Margareta Ternell inte svara på sent på torsdagskvällen.

Rädda för utlandsflytt

Bakom strejkhotet låg att Svenskt Näringsliv stoppat den redan klara löneöverenskommelsen mellan Handels och Svensk Handel. Flera av de andra arbetsgivarförbunden i Svenskt Näringsliv ansåg att löneavtalet var för dyrt, vilket skulle kunna trissa upp lönerna även på andra områden, och leda till att företag flyttar utomlands.

Klockan 17 på torsdagen inledde medlarna en genomgång med Handels och Svenska Handel av tidsplanen för de fortsatta medlingsförhandlingarna. Tre timmar senare lämnade medlarna ett bud till parterna och förväntade sig ett svar senare under kvällen.

Vid 22-tiden såg det ut som att parterna tänkte ta god tid på sig att ta ställning till vad i budet som är godtagbart och vad som avvisas men en kort tid därefter var det nya avtalet klart. Och Handels press- och informationschef Bill Erlandsson förklarade dessförinnan att varslet skulle återkallas omedelbart om medlingsförhandlingarna resulterade i ett nytt avtal.

"Genombrott för jämställda löner"

På sin hemsida skriver Handelsanställdas förbund att de nya avtalen, som berör 120 000 medlemmar, är ett klart genombrott för jämställda löner och följer LOs samordning. Och att den nya avtalspensionen betyder väldigt mycket för framtidens pensionsnivåer.

Avtalet i korthet

Daniel Boman, TT

ARTIKELN HANDLAR OM