Hyresvärdar hjälper säpo

Ska lämna information om misstänkta terrorister

NYHETER

Kommunala bostadsbolag hjälper Säpo i jakten på blivande terrorister i Göteborgs förorter.

Säpo får genom bostadsbolagen information om misstänkta företeelser, grupperingar och personer i stadsdelarna.

Organiserade möten mellan företrädare för Göteborgs kommunala bostadsbolag och Säpo Väst hålls sedan hösten 2005. Det avslöjar Faktum, hemlösas tidning, på sin hemsida.

Möten om misstänkta händelser

Ett av syftena med samarbetet är att bostadsbolagen ska meddela Säpo om de lägger märke till misstänkta aktiviteter i stadsdelarna.

– Vi pratar mest om företeelser, till exempel ”det här verkar lite konstigt”, inte så mycket om enskilda personer, säger Hans Paulinder på Säpo Väst till Faktum.

Samarbetet ska ha inletts efter en konferens där Hans Paulinder föreläste för de kommunala bolagen om islam i Sverige.

Oro för terrorister i Hjällbo

Hjällbobostadens vd, Bettina Öster Tunberg, träffade sin personalgrupp någon vecka senare och ska då, enligt tidningen Faktum, ha uttryckt sin oro över att det kan finnas misstänkta terrorister i stadsdelen.

– Det är ju uppenbart att hon tagit intryck av vad vi sagt. Hur hon sedan tolkat det kan inte jag svara för, säger Hans Paulinder till Faktum.

Kurt Eliasson som är vd för Framtiden AB, koncernen där de kommunala bostadsbolagen ingår, bekräftar samarbetet med Säpo Väst. Enligt honom har det som syfte att säkerställa hyresgästernas trygghet.

FAKTA/Säpo

Johanna Hillgren (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM