Hon springer maraton - i rymden

Suni Williams kommer att springa Boston maraton på ett löpband på ISS

NYHETER

Christer Fuglesangs kompis Suni Williams kommer att bli den första som springer ett maraton – i rymden.

Ombord på rymdsatationen ISS, 338 kilometer ovanför jorden, kommer hon att springa Boston maraton i snabbare fart än någon på jorden.

Foto: ap nasa
Medan Sunita Williams springer Boston maraton kommer rymdstationen att passera två varv runt jorden.

Suni Williams var en av de astronauter som sköts upp i rymden tillsammans med Christer Fuglesang. Men hennes rymdvistelse blir betydligt längre än Fuglesangs och de andra astronauternas. Hon stannar nämligen kvar i ett halvår.

Men Suni Williams verkar inte gå sysslolös där uppe. Nu tränar hon nämligen för att bli den första människa i rymden som springer ett maraton.

Springer på ISS:s löpband

Samtidigt som tusentals jordbundna löpare kommer att springa Boston maraton i april kommer Williams, som officiell deltagare, springa samma sträcka uppe i rymden, på stationens löpband.

Suni Williams, som har sprungit flera maraton på fast mark, hoppas att hennes deltagande ska inspirera andra.

– Jag uppmuntrar barn att börja se motion som en del av deras dagliga liv. Jag tror att ett stort mål, som ett maraton, kan hjälpa till att få ut det budskapet, säger Williams.

Flyger i åtta kilometer i sekunden

Medan hon springer kommer rymdstationen att passera två varv runt jorden. Hon kommer att springa runt 13 kilometer i timmen, i rymdstationen som rör sig 8 kilometer – i sekunden.

Att träna är viktigt för besättningen på rymdfärgan. Astronauterna måste kompensera för muskelmassan och densiteten i benen som försvinner när gravitationen är borta.

Mer om Sunita Williams

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM