Ingen strejk i handeln i påsk

NYHETER

Hotet om strejk inom handeln i påsk avvärjdes sent på torsdagskvällen. Parterna kom då överens om ett avtal som är identiskt med det som träffades i lördags.

Avtalet ger sammantaget 12,6 procent i löneökningar på tre år. Det gäller för 120000 anställda i detaljhandeln och 30000 lageranställda.

Svenskt Näringsliv, som ville stoppa avtalet, är ”oroade”.

Avtalet har träffats ”trots att övriga branscher inom Svenskt Näringsliv ansåg att lönekostnadsnivån i det avtal som Svensk Handel ville träffa med Handelsanställdas förbund förra helgen var för hög”, skriver samverkansutskottet inom Svenskt Näringsliv i en kommentar. Utskottets oro kvarstår, heter det pressmeddelandet.

Arbetsgivarorganisationen hoppas nu att övriga LO-förbund ska respektera industriavtalet som norm i de fortsatta löneförhandlingarna.

Nöjda parter

Men såväl fackförbundet Handels som arbetsgivareorganisationen Svensk Handel är nöjda med att ha nått en uppgörelse på egen hand.

– Avtalet ger medarbetarna i handeln lika mycket mer i plånboken som anställda inom industrin, säger Kenneth Bengtsson, ordförande i Svensk Handel.

Arbetsgivarna är särskilt nöjda med flexibiliteten vad gäller arbetstiderna och lyfter även fram att man förhandlat bort fackets krav på rätt till heltid.

Medlarna gjorde ett medlingsförsök under veckan och lade på torsdagskvällen fram ett bud.

– De lade fram ett papper men det diskuterade vi aldrig. Och vi vill inte kommentera vad som stod i det budet, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handels.

Konflikten trappades upp då Svenskt Näringsliv slog bakut och kallade löneökningsnivåerna för samhällsfarliga.

– Det orsakade en onödig turbulens och vi tvingades att varsla, säger Häggström.

Inga böter

Enligt Handels beräkningar kostade varslet miljonbelopp.

– De pengarna hade vi kunnat använda på bättre sätt.

Frågan om Svensk Handel kan tvingas betala böter eftersom man gått emot Svenskt Näringsliv är enligt Kenneth Bengtsson teoretisk.

– Men jag är utomordentligt säker på att det inte blir några böter.

Det enda som ändrats i det påskrivna avtalet jämfört med lördagens överenskommelse är datumet, enligt Lars-Anders Häggström.

– Varslet förändrade hela läget, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

– Och LO:s tal om sympatiåtgärder, tillägger han.

Varsel drogs tillbaka

Enligt uppgift till TT hade LO planerat för en presskonferens under torsdagen där ett större paket med sympativarsel skulle presenteras för att stödja Handels i konflikten med arbetsgivarna i Svensk Handel och Svenskt Näringsliv.

Sedan låsningarna lättat mellan parterna drog dock LO tillbaka det planerade varslet om ytterligare konfliktåtgärder.

Vid 22-tiden såg det ut som att parterna tänkte ta god tid på sig att ta ställning till vad i budet som är godtagbart och vad som avvisas men en kort tid därefter var det nya avtalet klart.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM