Gubbväldet styr

Kvinnliga ledamöter en klar minoritet hos årets allsvenska fotbollsklubbar

Foto: Björn Wanhatalo/Jimmy Wixtröm
Gubbarna regerar inom den svenska fotbollen. Särskilt inom herrfotbollen, män även inom damfotbollen.
NYHETER

Punkt SE:s kartläggning talar sitt tydliga språk:

Gubbväldet regerar den svenska fotbollen.

– Vi har mycket kvar att jobba med när det gäller jämställdheten, säger Karin Mattsson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Lars-Åke Lagrell, Svenska Fotbollförbundet och Claes Borgström, Jämo.

Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, Claes Borgström har inlett en granskning av hur flickor och kvinnor konsekvent missgynnas inom idrotten. Det gäller sämre träningstider, sämre tillgång på hallar, sämre kvalitet på tränarna med mera.

Ett stort problem är gubbväldet i styrelserna. Därför har Punkt SE granskat samtliga allsvenska fotbollsföreningars – herrar och damer – styrelsesammansättningar.

107 män – och 12 kvinnor

Den visar att de allsvenska föreningarna på herrsidan har 107 män i styrelserna och 12 kvinnor. Motsvarande siffror för damföreningarna är 50 män och 36 kvinnor.

– Ett dåligt betyg. Alla organisationer vinner på en jämn könsfördelning. Jag tror det här förhållandet beror på att det finns en manlig kod inom fotbollen , säger Claes Borgström

Men det vill inte Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell riktigt hålla med om.

– Man kan inte säga att vi har ett gubbvälde. Det är fristående, suveräna föreningar vi talar om som fattar egna beslut på sina årsmöten. Vi kan ju inte påverka vad som sker på exempelvis AIK:s årsmöte, säger Lagrell.

Lösningen är upp till klubbarna

– Vi jobbar för att antalet ledare ska vara lika många i procent som antalet spelare. I dag är 30 procent av spelarna kvinnor. Damfotbollen är yngre och sådant här arbete tar tid och är tungt, men det kommer. Inom förbundet har vi försökt få med yngre kvinnor i synnerhet, men det är inte alla som vill.

Karin Mattsson har recept för att det ska bli bättre.

– Klubbarna själva måste fundera på vad de vill göra. Vad vi kan göra är att sprida kunskap, förbättra ledarutbildningarna och ge redskap och metoder, säger Mattsson.

107 män – 12 kvinnor

Manliga och kvinnliga ledamöter i de herrallsvenska styrelserna:

50 män – 36 kvinnor

Det är jämnare i damernas styrelser.

Tomas Johansson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM