Healer våldtog 14-årig patient

Döms till fem års fängelse av hovrätten

Med massage lurade healer sju kvinnor till sexuella aktiviteter, bland annat en flicka på 14 år.
NYHETER

Kvinnorna sökte sig till healern för att få sina sjukdomar botade.

Istället utnyttjade den 60-årige Karlstadbon dem sexuellt och våldtog en 14-årig flicka.

På fredagen dömdes han till fem års fängelse av hovrätten.

På sin hemsida skrev mannen att han arbetade som transhealer och att han behandlade patienter genom en kinesisk doktor i andevärlden. 60-åringen som kallar sig healer och medium säger sig kunna förmedla energier till patienter som då får mer energi att bearbeta sin sjukdom eller skada, enligt TT.

60-åringen var förutom i Karlstad även verksam i Hammarö, Örebro och Västerås under åren 2001 till 2005. I Västmanland utövade han healing och höll seanser i regi av en förening där han själv hade en förtroendepost i styrelsen, skriver sr Västmanland.

Våldtäkt på 14-åring

Hösten 2006 sprack bilden av den seriöse spiritualistiske ledaren när flera kvinnor trädde fram och berättade att mannen hade utnyttjat dem sexuellt. Bland annat ska han ha utfört sexuella handlingar mot en 14-årig flicka som är jämförbara med samlag. Övergreppen ska ha skett i en lokal i Karlstad där healern först erbjudit kvinnorna massage och sedan förgripit sig på dem. Under utredningen kom flera platser för övergreppen fram, bland annat ett motell i Örebro och i mannens hem i Karlstad.

– Det är ett grovt brott sa chefsåklagare Peter Claeson till aftonbladet.se när mannen åtalades.

Fem års fängelse

Tingsrätten i Karlstad dömde honom till fem års fängelse för våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och för två fall av sexuellt ofredande. Mannen har hela tiden hävdat att han inte gjort någonting mot de totalt sju kvinnornas vilja.

På fredagen dömdes han till fem års fängelse av hovrätten. Rätten ändrar ogillade åtalet om sexuellt ofredande vid tre tillfällen, men straffet kvarstår.

Frida Sjödin

ARTIKELN HANDLAR OM