Tony Blair: Folk äcklas av Iran

Ordkriget kring ”bekännelsefilmen” rasar vidare

Foto: EPA
Tre av de fängslade brittiska marinsoldaterna som de visats upp i iransk tv. Soldaten till vänster oidentifierad. I mitten Faye Turney och till höger Nathan Thomas Summers.
NYHETER

Krisen som utlöst av att 15 brittiska sjömän fångats av Iran stegrades under fredagen medan ordkriget rasade vidare.

– Allt det gör är att öka folkets känsla av äckel, säger Tony Blair om den ”bekännelsefilm” som sänts av iransk tv.

Foto: AFP
– Iranierna måste förstå att om de fortsätter på det här sättet så kommer de att utsättas för fortsatt isolering, säger Tony Blair.

Den diplomatiska krisen förvärrades under fredagen efter att iransk tv sänt ”bekännelser” med de brittiska sjömän som greps förra veckan i havet nära gränsen mellan Iran och Irak.

– Vi överträdde gränsen... Jag skulle vilja be om ursäkt för att vi tog oss in på ert vatten utan tillstånd, säger sjömannen Nathan Thomas Summers i en av filmerna, enligt BBC.

Blair rasar

Storbritanniens premiärminister Tony Blair rasar mot bekännelsefilmen och säger att han inte förstår varför Iran sänt den.

– Jag vet inte varför den iranska regimen fortsätter att göra det här. Allt det gör är att öka folkets känsla av äckel, säger Tony Blair i ett uttalande, uppger AP. 

– Iranierna måste förstå att om de fortsätter på det här sättet så kommer de att utsättas för fortsatt isolering, säger Blair.

Under fredagen fortsatte oljepriserna att stiga över 66 dollar per fat medan den politiska krisen eskalerade.

– Marknaden sätter priserna efter det värsta tänkbara scenariot, säger analytikern Mark Pervan vid Daiwa Securities i Melbourne till AP.

Handlarna tror inte att ett krig med Iran är troligt, men i ett klimat där efterfrågan är stor och de inhemska lagren förbrukas säger de att effekterna av en storskalig konflikt kan bli enorma på energimarknaden, skriver AP.

Läs tidigare:

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM