”Många som överlever känner sig döda”

Röda Korset har besökt de miljoner flyktingar som bor i Iraks grannländer

NYHETER

Varje dygn tar sig runt 2000 irakier över gränsen till Syrien och Jordanien.

De flyr från en värld full av bomber och våld – till ett liv i ovishet och misär. Svenska Röda korset har besökt flyktingarna.

– Vi har sett mycket lidande, säger Röda Korsets Christer Zettergren.

När våldet och kaoset i Irak gör det omöjligt för människorna att stanna kvar blir det grannländerna Syrien och Jordanien som får ta emot de flesta flyktingarna.

Varje dag beräknas runt 2 000 människor ta sig över gränsen. Nu beräknas 1,3 miljoner ha tagit sig bara till Syrien, och innan året är slut tror man att siffran ska ha vuxit till 2 miljoner.

Flyktingarna bor inte i läger, utan de flesta bor inhysta i trånga hyresrum eller andra lokaler.

– Jag har besökt små rum där två familjer bor tillsammans. Det är oerhört trångt, berättar Christer Zettergren, generalsekreterare för svenska Röda korset.

Röda halvmånen hjälper

Möjligheterna att få ett jobb för att försörja sig är mycket små. Istället lever man på sina besparingar. Syriska och jordanska Röda halvmånen finns på plats och hjälper de mest utsatta med bidrag.

Ändå är det värsta för många av flyktingarna inte materiella svårigheter.

– De här människorna bär på otroliga trauman. Jag besökte en 29-årig kvinna som bodde nere i en trång och fuktig källare. Det enda hon ägde var två plaststolar och en tältsäng. Hennes dotter hade dött i Irak och sedan hade hon förskjutits av sin man och övriga familj. Hon sa att hon redan hade dött flera gånger, och att hennes liv inte var värt att leva längre, säger Christer Zettergren.

– Vi läser varje dag om dem som dör av bomber i Bagdad, men vi måste också komma ihåg de människor som överlever, men vars liv har trasats sönder, fortsätter han.

Får inte stanna i Jordanien

Nu har Röda korset-delegationen rest vidare till Jordanien. Här är det ännu svårare för flyktingarna, eftersom de bara får stanna i 30 dagar, sedan får de betala 2 dollar om dagen i böter om de överskrider det uppehållstillståndet. De flesta stannar, och om de då blir påkomna av polisen bussas de tillbaka till gränsen. Därför är det svårare för delegationen att få träffa flyktingar där, och det har också gjort att trycket på Syrien blir ännu högre.

Röda halvmåne-organisationen är de som i dag hjälper flyktingarna. De har bland annat satt upp läkarcentraler och hjälper i vissa fall till med ekonomiska bidrag.

Har inte råd med skola

– Det vi kommer att göra här nere blir förmodligen att i första hand bidra ekonomiskt till Röda halvmånens arbete. Sen ska vi fundera på hur man kan hjälpa till att behandla flyktingarnas trauman.

Barnen i Syrien, får gå i skola, och det tillåter vissa skolor i Jordanien också. Problemet är att de behöver skoluniform och böcker, vilket de flesta inte har råd med.

– Det kan bli så att vi kommer att bidra ekonomiskt till flyktingbarnes skolgång också, säger Christer Zetterberg.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM