Skrämde ung flicka till tårar med laserpenna

Man i 60-årsåldern från Västmanland dömd till böter för olaga hot

NYHETER

Samma kväll i december 2005 som Svt sände ett avsnitt av dokumentären om Lasermannen råkade ett ungt par i Surahammar ut för en mycket obehaglig upplevelse.

På väg till tågstationen såg den unge mannen plötsligt en röd punkt på sig.

Och punkten flyttades över på hans flickvän.

– Den första tanken som slog mig var att det var ett vapen som riktades mot mig. Eftersom jag är invandrare tänkte jag direkt på lasermannen, berättar pojkvännen för VLT.

Flickvännen chockades av upplevelsen.

– Jag gömde mig bakom ett träd. Fick panik och började gråta, säger hon.

Bägge två tog skydd vid en kiosk och ringde till polisen. När polisen var på platsen dök punkten upp igen.

Polismännen kunde se vilken lägenhet ljuset kom ifrån, och när man knackade på upptäcktes en kraftigt berusad 60-årig man, beväpnad med – en laserpenna.

Mannen har nu dömts i Västmanlands tingsrätt till dagsböter för olaga hot. Han ska också betala skadestånd till det unga paret.

Tingsrätten argumenterar att det räcker med att något uppfattas som ett vapen för att det ska utgöra ett hot. Rätten poängterar att händelserna med lasermannen gör att en stor del av svenska folket förknippar en laserpunkt som oväntat dyker upp med skjutvapen.

60-åringens hanterande av laserpennan, anser rätten, var på ett sådant sätt att han ville framkalla fruktan hos offren och dömer honom därför för olaga hot.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM