Minskat intresse för högskoleprovet

43 354 anmälda till 30-årsjubileet

NYHETER

Högskoleprovet fyller 30 år i år.

Men de som på lördagen svettades över frågorna runtom i landet, på svenska FN-bataljoner och skolor i utlandet tillhör en krympande skara.

Över en miljon personer har deltagit i provet sedan starten 1977. Många har dessutom gjort det flera gånger. Under glansdagarna på 90-talet deltog omkring 100 000 vid varje enskilt prov.

Men hoppet om att bli antagen till högskola eller universitet med hjälp av resultat från högskoleprovet lockade i år bara 43 354 personer.

- Men vi vet av erfarenhet att fem till sex procent struntar i att dyka upp, säger Margaretha Hallgren, koordinator på Högskoleverket, som själv övervakade provet på Östra Real i Stockholm.

Även i Afghanistan

Huvudstaden var en av cirka 130 orter där deltagare bänkade sig i fyra timmar och tio minuter under lördagen. Även hos svenska utlandsstyrkor i Afghanistan, Kosovo, Bosnien och på Cypern samt på svenska skolor på flera orter i Europa hölls provet.

Antalet deltagare i vårens prov var omkring 5,5 procent färre än förra året. Det är en minskning för fjärde gången i rad - trots att årskullarna av 19-20-åringar är mycket stora i dag.

- Provets betydelse kommer inte att minska, minst 30 procent antas genom det. Men det finns fler utbildningsplatser nu vilket gör att många kommer in på sina betyg i stället, säger Hallgren.

Tuffare återbetalningskrav

Förra året blev även studenterna i landet färre för första gången på 20 år. Skälen, tror Hallgren, är att högkonjunkturen gör det lättare att få jobb och att studiemedelssystem med tuffare återbetalningskrav får många att tveka inför högskolestudier.

- Intresset kan också ha påverkats av allt tal om att akademiker har svårare att få jobb, säger Margaretha Hallgren.

Högskoleprovet prövar förmågor och kunskaper som anses ha betydelse för högre studier. Minst en tredjedel av de sökande till högskolor och universitet antas utifrån sina provresultat. Provet var från början till för personer över 25 år med arbetslivserfarenhet.

Fakta/ Högskoleprovet

Esbjörn Sandin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM