Rekordmånga tranor dansar

12 100 på plats vid Hornborgasjön på lördagen

Foto: KAI REHN
Den grunda Hornborgasjön har lockat tranor i massor till sig sedan 1800-talet då potatis i mängder odlades på åkrarna i grannskapet för att täcka brännvinsbränneriernas stora behov.
NYHETER

Hornborgasjön

I år är det läge för nytt rekord i tranedansen vid Hornborgasjön.

Under lördagen hade 12 100 tranor invaderat sjön i Västergötland. Så många har det aldrig varit så tidigt som den 31 mars.

Toppnoteringen från den 5 april 2004 ligger på 12 700.

- Inte alls omöjligt att vi slår rekordet. Mycket beror på vädret. De som redan kommit verkar också vilja stanna kvar. Och de visar inga tendenser att vilja ge sig iväg. Det brukar man se annars, att de blir lite oroliga och vill lyfta, säger Peder Fält Hedberg vid Hornborga Naturum till TT.

Hornborgasjön är en av flera klassiska rastplatser, en annan är tyska ön Rügen, där tranorna vilar ut på sin långa resa från övervintringsplatserna, som Estremadura och Gallocanta i Spanien och Arjuzanx i Frankrike, till häckningsområdena i norra Skandinavien.

Brännvinspotatis

Den grunda Hornborgasjön har lockat tranor i massor till sig sedan urminnes tider, höll jag på att skriva. Men i alla fall sedan 1800-talet då potatis i mängder odlades på åkrarna i grannskapet för att täcka brännvinsbränneriernas stora behov.

Fram till 1970-talet var fjolårspotatisen tranornas bärande diet. Efter att odlingarna lades ned är det korn som gäller. Den läggs ut för fåglarnas skull och staten betalar.

Och maten behövs.

- Tranorna behöver äta upp sig innan de drar vidare norröver. Det är en ganska dryg resa de har framför sig, säger Peder Fält Hedberg.

Att tranorna i år är rekordtidiga beror på den milda vintern, som rått i hela Europa. Många tranor har valt nordligare övervintringsplatser i Europa än de traditionella i Spanien och Frankrike. De gör att de kommer tidigare till Sverige. Det fina vädret dessa dagar nu har också bidragit. Bara under dygnet till lördagen sänkte sig närmare ett par tusen tranor ned från skyn.

- Vi har aldrig haft så många tranor så tidigt. I år har faktiskt fler tranor än vanligt valt att övervintra i Sverige också på grund av den milda vintern. Vi hade ju varmt till mitten av januari. Jag tror vi ser en liten tendens här, funderar Peder Fält Hedberg.

Människor också

Tendensen stavas klimatförändring även om inte Fält Hedberg använder det ordet.

Kommande påskvecka kommer Hornborgasjön att invaderas även av besökare. Mellan 150 000 och 200 000 kommer årligen till fågelsjön som utöver tranor bjuder över 200 andra fågelarter.

Men tranorna och deras dans är det mest publika och tycks aldrig upphöra att beröra människor. En dans som görs för att stärka de band som ett tranpar redan skapat mellan sig och som håller livet ut.

Bertil Åkesson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM