En proppmätt republik

Stora portioner och proffsig service i en slarvig miljö

1 av 3 | Foto: david bergström
maten i fokus Första intrycket är oftast det som sätter sig - på Republik glömmer man dock den trista inredningen efter att maten serverats. Och liksom Sally Tally, Jonas Kleerup, popstjärnan Olle Ljungström och Andreas Kleerup går kunden nöjd och proppmätt därifrån.
NYHETER

Om alla krogar i monarkin Sverige hade lika korrekt personal och generösa portioner som Republik.

Ja, då skulle rojalisterna jubla på gatorna.

Det finns krogbesök som sätter djupa, härliga spår i ens minne.

Besöket på Republik tillhör inte den genren, men är värt respekt ändå.

Visst, sardinburkstrångt är aldrig kul men den här kvällen känns matsalen väl luftig. Flera av borden är inte uppdukade och det hade varit klädsamt med några glada anhängare vid bardisken en bit bort. Designen känns splittrad mellan fransk bistro och kontinental matsal, med en skvätt orientaliskt draperi. Om målet med gamla Salines lokaler är att fräscha upp så är ett tips att plocka bort gardinstången med gardinringar men utan gardiner. Slarvigt. En krögare i ny kostym får bara en chans att göra ett första intryck.

Mat före inredning

Men hellre god mat än stilren inredning, och det mesta på Republiks meny låter gott och ambitiöst. Servisen är snabb och rätt, hela tiden. När en av gästerna sätter en av de tre brödsorterna i halsen är servitören genast där och fyller på vattenglaset.

Maten förvånar, mest positivt. Citron- och kräftsoppan är perfekt fluffig i konsistensen och de två Västerbottenkroppkakorna som simmar i den är i nivå med mormors kroppkakerecept. Riktig finkrogsklass! Men oxfilérulladerna...

Förstående servitör

Rått kött måste verkligen bankas tunt, annars blir det olustigt.

Resterna bärs ut av en förstående servitör som proffsigt erbjuder nya rullader.

Både ställets halstrade pilgrimsmusslor och kantarellrisotto är vällagade och så generösa att desserterna inte borde fått plats. Men hur avstå från körsbärscarpaccio och äppelbrûlé?

När vi lämnar krogen, proppmätta och väl bemötta, har vi nästan glömt både den tragiska gardinstången och att första ordet i menyn var felstavat.

Matombudsmannen