Tv-intervjun med Helge Fossmo – ord för ord

NYHETER

Helge Fossmo: Jag kommer att berätta vad jag tidigare har tigit om eller undanhållit om händelserna i Knutby. Jag kommer att lägga korten på bordet och berätta om min delaktighet i det som har skett och även övriga fakta som jag vet.

Karin Swärd: Men det betyder att efter alla år kommer du att erkänna att du är medskyldig?

- Ja, jag kommer att erkänna och acceptera att läggas ansvarig för medskyldighet för det som hänt, ja.

Men det betyder både mordet på din hustru Alexandra och mordförsöket på Daniel Linde?

- Ja, det gör det.

Vad är det som gör att du nu efter den här tiden gör att du kommit fram till att du vill erkänna?

- Sedan jag lämnade Knutby har jag gått igenom en ganska lång och fortfarande pågående process. Det är både känslor, tankar, beteenden - hela min person som var präglad av en osund sektkultur långsamt har tillfrisknat vilket gör att jag ser annorlunda på både min egen roll och andras roll. Jag har helt enkelt tillfrisknat och känner då att jag levde i en lögn och vill inte göra det längre.

Kommer du nu att ta kontakt med polisen? Eller har du redan gjort det?

- Eh"

Eller finns det kontakter?

- Det finns kontakter. Och jag kommer, som sagt, lägga alla kort på bordet där.

Är det så att det var fler inblandade i församlingen, eller hade kännedom eller är det någonting sådant du tänker berätta för polisen?

- Ja, det kommer jag berätta för polisen. Men det är inget som jag vare sig nu eller i morgon kommer berätta om i media för dig. Inget för media att vältra sig i utan det är något som jag för alla inblandade parters skull känner att det måste jag ge till polisen. Sedan får de hantera det, säger Helge Fossmo.

ARTIKELN HANDLAR OM