"Jag levde i en lögn"

Helge Fossmo: Flera personer är inblandade i Knutbymordet

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
berättar allt Helge Fossmo erkände tidigare i veckan sin delaktighet i Knutbydramat. Han hävdar att fler personer är inblandade i mordet och mordförsöket. Den förre Knutbypastorn berättar också varför han nu väljer att erkänna. "Hela min person var präglad av en osund sektkultur. Nu ser jag annorlunda på både min egen roll och andras", säger Fossmo. I juli 2005 dömdes han till livstids fängelse för bland annat anstiftan till mordet på sin andra fru.
NYHETER

Helge Fossmo erkände

i tv i går sin delaktighet i mordet och mordförsöket i Knutby.

Tidigare i veckan erkände han för sin familj.

Han påstår att flera församlingsmedlemmar var inblandade i brotten.

I två och ett halvt års tid har Knutbypastorn Helge Fossmo hävdat sin oskuld för inblandning i mordet på sin fru Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde.

För några dagar lättade han sitt hjärta för sina närmaste.

-Det är först nu som han är fri från sektsjukan. Han inser att ingen kan skada honom längre och vill lägga korten på bordet. Han kan inte leva med en lögn, säger en familjemedlem.

"Blir jobbigt för oss"

-Jag tycker det är bra att han erkänner, samtidigt som det blir jobbigt för oss när karusellen drar i gång igen. Men jag vill att sanningen ska komma fram. Jag hade väl anat att han var mer skyldig än vad han tidigare sagt, säger familjemedlemmen.

I går eftermiddag ringde Helge Fossmo upp TV4:s reporter Karin Swärd från Kumlaanstalten, där han avtjänar ett livstidsstraff för anstiftan till mord och mordförsök, och berättade att han ville erkänna sin medskyldighet för brotten.

Alla kort på bordet

I intervjun säger Helge Fossmo att flera församlingsmedlemmar var inblandade.

- Till mig sa han: Jag får väl ta på mig en del av skulden, men det finns en annan som är hjärnan bakom och det kommer att komma fram, säger familjemedlemmen.

Till TV4 säger Helge Fossmo att han nu kommer att lägga alla korten på bordet för polisen.

"En osund sektkultur"

Han förklarar också varför han erkänner.

-Det är känslor, tankar, beteenden. Hela min person var präglad av en osund sektkultur och har långsamt tillfrisknat, vilket gör att jag ser annorlunda på både min egen roll och andras roll, säger han.

Malin Nord, Eric Tagesson, Karin Östman