Hon strålar och vibrerar - av energi

NYHETER

Säga vad man vill om Maud Olofsson men prata kan hon.

Tävlingen "flest ord per minut" skulle centerledaren vinna utan problem.

Centern vill bli riksdagens tredje största parti. Det betyder att partiet vill gå om sina båda partner folkpartiet och kristdemokraterna.

Var gårdagens utfrågning i SVT ett steg på den vägen? Troligen inte. Centerledaren gjorde visserligen inga större misstag.

Men Maud Olofssons ordkaskader väckte knappast nyfikenhet på centerns politik som beskrevs som självklar, det enda förnuftiga valet för en tänkande människa. Precis som Carl Bildt har Maud Olofsson hittat den enda vägen och det fungerar, tyvärr, som bedövningsmedel.

C står för det radikala

Tidigare var moderaterna det parti på den borgerliga sidan som stod för de mest radikala förslagen till förändring. Efter att ha identifierat det som ett problem har moderaterna under ledning av Fredrik Reinfeldt lagt om kursen. Det mesta som står ut och kan förarga eller stöta bort har filats bort. Man har lagt sig i en bekvämare mittfåra.

Centern har gått motsatt väg. Från ett samarbete med socialdemokraterna, som avslutades 1997, har partiet blivit ett av de drivande i den borgerliga alliansen.

Sidbytet förklarade centerledaren med att man då behövde ta ansvar för att sanera ekonomin. Nu är partiet inriktat på att byta regering. Förklaringen kändes, för att uttrycka sig försiktigt, ofullständig.

Maud Olofsson fullkomligt vibrerar av förändringsiver, hon utstrålar en energi som många förlorar på vägen mot den politiska toppen.

Vill ha ett nytt tänk

"Vi måste tänka nytt", "Det är 2000-talet" återkommer påfallande ofta, besvärande ofta till och med, ofta i centerledarens retorik.

Ett område där centern tänkt nytt är arbetsmarknaden. Man vill exempelvis ha ett frivilligt ungdomsavtal som avskaffar lagen om anställningsskydd för unga under två år. Tanken är att arbetsgivare lätt ska kunna göra sig av med ungdomar som de inte tycker passar.

"En fot på arbetsmarknaden är bättre än två utanför", förklarar Maud Olofsson. Det är sant. Men det gäller för betydligt fler än de yngre. Varför just de ska särbehandlas har centern haft hela valrörelsen på sig för att förklara utan att lyckas. Inte i går heller.

Lena Mellin