Film i förorten

1 av 2 | Foto: Frida Lenholm
Astoria Sickla är ingen vanlig bio. "Vi vill få bort plastkänslan", säger vd Mattias Nohrborg.
NYHETER

Bio ska finnas nära folket. När Stockholm växer så måste biograferna följa efter. I dag öppnar två nya biopalats i förorten.

– Förorten har blivit intressant igen, säger Jonny Jergander, regional chef på Astoria cinemas.

Vällingby får en egen filmstad och Sickla ett nytt biopalats i den gamla Dieselverkstaden intill Sickla centrum. Näst på tur står Sundbyberg som får ett nytt biopalats i slutet av 2008. Astoria cinemas har fler projekt på gång utanför city. SF bio satsar också på förorten.

Växande storstad

– Stockholm är en växande storstad och vi väljer att satsa där handeln finns. Det finns många köpcentrum som utvecklas just nu, säger Jan Bernhardsson, vd vid SF bio.

Vällingby har haft biograf i 50 år och den nya filmstaden är egentligen en uppfräschning av den gamla klassikern Fontänen. De nya salongerna har grävts ner under jorden för att inte ändra för mycket på den ursprungliga inredningen. Nu finns totalt fem salonger utrustade med den nyaste ljudtekniken.

Inga röda ridåer

I Sicklas fem salonger är det finsmak som gäller. Ren design och handmålade mönster på väggarna i foajen. Inga röda ridåer så långt ögat når.

– Vi vill komma bort från plastkänslan och McDonaldsbio, säger Mattias Nohrborg, vd på Astoria cinemas.

Här finns Stockholms biopalats:

Jessica Balksjö, Aftonbladet