Så hårdhänta är partiledarna

Göran Persson klämmer hårdare än Fredrik Reinfeldt

Foto: lotte fernvall
AJ kläm inte så hårt Fredrik Reinfeldt har ett mjukare handslag än statsministern, enligt Reumatikerförbundets mätning.
NYHETER

Partiledarnas handslag är av det hårdare slaget.

Det visar en undersökning som Reumatikerförbundet låtit göra.

– Jag är inte förvånad, politiker som har kommit så långt är vana att ta för sig och kliva fram. Det skulle vara konstigt om de inte utvecklat ett starkt handslag, säger Marie-Louise Zeisig, expert på kroppsspråk.

Ett normalt handslag ligger för en kvinna på 200 Newton och en man på 400.

De flesta partiledarna ligger över snitttet.

Allra högst hamnar miljöpartiets språkrör Peter Eriksson vars handslag är hela 536 Newton. Hans kollega Maria Wetterstrand hamnar strax över snittet för en kvinna. Den andra kvinnliga partiledaren Maud Olofsson klämmer betydligt hårdare, bara lite mjukare än Folkpartiets ledare Lars Leijonborg som har det lägsta trycket i handflatan av männen. Statsminister Göran Persson är näst starkast med sina 468 Newton.

Handslaget säger mycket

– Det är ett maktmedel att vara stark i näven. Ett kraftigt handslag signalerar att jag tar tag i saker och jag vågar ta i, säger Marie-Louise Zeisig.

Hur mycket påverkas man av en persons handslag?

– Mycket. Det är ju människans första sätt att beröra varandra och en viktig bit i att avläsa den andra personens karaktär. Det går väldigt fort och på ett omedvetet plan men informationen går ändå fram. En kall och fuktig hand signalerar att personen är nervös eller osäker, medan en torr och varm hand signalerar lugn och trygghet, man tänker att den personen är behaglig att vara nära, säger Marie-Louise Zeisig.

Krafttag behövs

Reumatikerförbundet vill med sin undersökning uppmärksamma reumatikervården i Sverige.

– Vi vill se krafttag för att öka rehabiliteringen av långtidssjuka reumatiker. Det behövs ett helhetsgrepp där landstingen samverkar mer med Försäkringskassan, säger förbundets ordförande Anne Carlsson till Reumatikertidningen.

Hårdast nypor:

Karin Abrahamsson ([email protected])