Vi ska fortsätta att stötta vårt lag – hur det än slutar

Anders Moberg: Bajenklackens rykte har dött, frid över dess minne. Nu börjar arbetet med att återuppliva det.

Foto: casper hedberg
(Bilden är beskuren).
NYHETER

På Söderstadion den 29 augusti dog en stolthet. Som Hammarbyare har jag alltid känt en stolthet över Bajenklacken, en klack som stödde sitt lag i vått och torrt. En klack som höll igång, ända in till de ibland bittra slutet. Denna stolthet mördade ett gäng idioter som bara går på fotboll för att slåss.

Jag kan fortfarande inte fatta det. Jag trodde aldrig att vår klack skulle sänka sig så lågt. Sådan här skit trodde jag hörde hemma i Roma och Lazio. Vi har varit med om värre förluster än den mot Djurgården.

Jag bevittnade själv 0–1-förlusten mot Gefle på söderstadion förra året och vem minns inte 6–0-förlusten mot Malmö, 2003.

Nej, förlusten mot Djurgården var absolut inte vår värsta. Det värsta var inte förlusten av tre poäng utan förlusten av den stämningsfulla klacken som kallats för Sveriges bästa. Man brukar säga att en Hammarbyspelare inte kan uppleva något större än att få gå ut på ett fullsatt Söderstadion och höra publiken sjunga: ”Just idag är jag stark”.

Den måndagen tystnade musiken. Det som hördes var vrål och explosioner.

Hur långt ska det här få gå? Denna fråga ställer jag mig gång på gång. Det här måste få ett slut innan det slutar som i England. Jag behöver väl bara säga Heyselstadion Liverpool–Juventus, 39 döda och Hillsboroughkatastrofen 1989, 96 döda. Ska vi bara se på när samma utveckling sker här i Sverige?!

Vad ska vi då göra för att få ett slut på det här? Jo, vi måste visa att det inte bara finns hat mellan supportrar.

Och framför allt måste vi, vid första tillfälle, se till att få tillbacka vårt rykte som Sveriges bästa supportrar. Återuppliva myten och börja bygga från grunden.

Troligtvis har Hammarbyfotboll ett antal tunga år framför sig. Det viktigaste är ändå att vi då står lika fasta, som vi alltid har gjort. Att vi fortsätter stötta vårt lag – hur det än slutar.

För om så Hammarby ramlar ner till dom lägre divisionerna och nästan går i konkurs lovar jag att stötta dom som supporter!

Den måndagen dog en myt. Nu får vi se hur tung baksmällan blir. Men vi ska komma tillbaka igen. Vi ska återuppliva myten.

Bajenklackens rykte har dött, frid över dess minne. Nu börjar arbetet med att återuppliva det.

Foto: <rod>LÄSARBILD</rod>

Läsarartikel

Anders Moberg