”Kristi Brud skrev alla sms till barnflickan”

Helge Fossmo skyller mordet på Åsa Waldau

NYHETER

Helge Fossmo hävdar att Åsa Waldau – ”Kristi Brud” – låg bakom de sms med mordinstruktioner han skickade barnflickan Sara Svensson.

Själv ska han bara ha vidarebefordrat textmeddelanden till barnflickan.

– Jag trodde att allt Åsa skrev kom från Gud.

I torsdags erkände Knutbypastorn Helge Fossmo att han hade skuld i att hans fru Alexandra Fossmo blev mördad och att hans älskarinnas man Daniel Linde blev svårt skottskadad i januari 2004. Men i en intervju med norska Dagbladet som publiceras i dag, lördag, hävdar han att han handlade på Åsa Waldaus order.

"Vidarebefordrade Kristi Bruds sms"

Helge Fossmo medger att han skickade sms med mordinstruktioner till barnflickan Sara Svensson, men säger att han bara vidarebefordrade Åsa Waldaus sms.

Detta har Helge Fossmo efter många månaders samtal med professor Eva Lundgren vid Uppsala universitet nu berättat. Till Dagbladet säger Eva Lundgren att hon många gånger frågat Helge om sanningen om sms:en.

"Analys visar att det var Kristi Bruds sms"

- Till slut sade Helge att det inte var han som skrivit meddelandena till Sara Svensson, utan att han bara vidarebefordrat dem från en annan, säger hon.

Denna andra person skulle vara Åsa Waldau.

Eva Lundgren tog då utskrifterna av sms:en en lingvist vid Uppsala universitet för en analys.

Lingvist jämförde texter och brev skrivna av Helge Fossmo, Sara Svensson och Åsa Waldau. Hennes slutsats blev att sms:en troligtvis var skrivna av Åsa Waldau.

Eva Lundgren kände då att hon var tvungen att vända sig till polisen med det hon visste.

"Varför skulle jag döda min egen syster?"

När Helge Fossmo fick veta vad språkanalysen resulterat i berättade han mer om omständigheterna.

- Då trodde jag att Åsa tillhörde en av Guds utvalda och upplysta människor, alltså att allt hon skrev kom från Gud. Att det som Sara fick egentligen kom från Gud, ska Helge Fossmo ha sagt till Eva Lundgren.

Åsa Waldau avfärdar helt Helges nya uppgifter.

- Jag är oskyldig. Men inte förvånad över de här anklagelserna. Helge har svartmålat mig hela tiden sedan han greps, säger hon till Aftonbladet.

Anna Lindström