Folkpartiet vill ge betyg i uppförande

Redan på lågstadiet kan eleverna få ordningsomdöme

NYHETER

Nu ska ditt barns uppförande i skolan sättas på pränt i betyget.

Åtminstone om det blir en borgerlig regering.

Och folkpartiet kan tänka sig att ha skriftliga uppförandebetyg till och med för lågstadieeleverna.

- Vi tycker att det ska ske när skolorna vill, säger Lars Leijonborg.

Se nu till så att dina barn håller sig lugna och städade i skolan. Att de inte gungar på stolen eller kladdar i läroböckerna.

För om den borgerliga alliansen vinner valet, vankas en återkomst för de skriftliga ordningsomdömena. Enligt folkpartiets förslag ska lärarna kunna skriva in ”gott” eller ”bör förbättras” i betyget, om elevens uppförande.

- Ordningen i skolan i dag är dålig. Poängen är att föräldrarna ska dras in i arbetet med att rätta till problemen om de uppstår för deras barn, säger partiets ledare Lars Leijonborg till aftonbladet.se.

Halva vägen

I nuläget får man inte skriva omdömen om elevernas beteende, förutom om föräldrarna har bett om det.

– Och det här får inte ha karaktären av betyg, utan ska på annat sätt beskriva elevens utveckling, förklarar Skolverkets chefsjurist Ingegerd Hilborn för Svenska Dagbladet.

Både folkpartiet och kristdemokraterna har velat ha tillbaka ordningsbetygen som de en gång var, medan moderaterna och centerpartiet sagt nej.

Nu har allianspartierna mötts på halva vägen.

Och säger i sitt manifest att det kan ”ske i form av skriftliga omdömen” istället för ett renodlat betyg.

- Jag tror man ska komma ihåg att ingen föds till exempelvis grov mobbare, och sätter man ner foten tidigt från vuxenvärldens sida så kan man vända det. Om något går snett så kan man räta upp situationen, säger Lars Leijonborg.

Lagen måste ändras

Folkpartiets modell förutsätter en ändring av grundskoleförordningen. De tycker exempelvis att läraren ska kryssa i olika rutor beroende på hur pojken eller flickan beter sig. Såsom: "Gör sina uppgifter omsorgsfullt" och "Ger kamraterna arbetsro".

Patrik Andersson