Har du koll på dina förfäder?

Snart kan du forska om dina släktingar på internet

NYHETER

Släktforskningen står inför en revolution.

Tacka mormonerna för det.

De ska skriva in alla namn från våra gamla kyrkböcker i ett sökbart register på internet.

Foto: ULF HÖJER
är Släkt med Dolph Alla svenskar är släkt med någon kändis, om än på långt håll. "Ja, Sverige är inte större än så", säger släktforskaren Chris Henning, 60. Han delar förfäder med muskelskådisen Dolph Lundgren.

Släktforskning är heligt för mormoner eftersom de döper döda släktingar i efterhand. Redan på 1940-talet påbörjade de arbetet att fotografera av svenska kyrkböcker.

Mikrofilmerna omfattar alla böcker från 1600-talet fram till 1860 och har länge utgjort basen för svensk släktforskning.

Sedan några år går de också att hitta på internet via företaget Genline som lagt in bilderna i en databas.

Skriver in manuellt

Men nu står Sveriges alla 65000 aktiva släktforskare inför en revolution.

Mormonerna har nämligen åtagit sig det obeskrivligt mödosamma uppdraget att skriva in alla namn ur kyrkböckerna manuellt.

Uppgifterna ska sedan läggas ut på internet i ett sökbart register hos Riksarkivet.

-Det handlar om ungefär 15 miljoner människor. Ett jättearbete förstås, men mormonerna har en gigantisk frivilligorganisation, säger Riksarkivets chef Thomas Lidman.

Svårtydda handstilar

De gamla mikrofilmerna håller av förklarliga skäl blandad kvalitet. Dessutom är 1600-talsprästers handstil inte alltid helt lätt att tyda.

- Mormonerna är nog jätteduktiga på att tyda handstilar, men eftersom indexeringen görs av amerikaner finns risken att de svenska namnen blir förvanskade, säger Thomas Lidman.

Registret kommer att vara klart 2008, enligt den senaste prognosen.

"Det låter ogörligt"

Men Svenska släktforskningsförbundets ordförande Ted Roswall är skeptisk.

- Det låter helt ogörligt att skriva in alla namn, åtminstone på så kort tid. Däremot tror jag att mormonerna kommer att göra en geografisk indexering. Bara det vore mycket välkommet, säger han.

Parallellt med namnregistret ska mormonerna även lägga ut de gamla mikrofilmerna på internet - helt gratis.

- I ett bergrum i Salt Lake City står det tio automatskannrar och jobbar för högtryck varje dag. De lär vara något i hästväg, säger Christer Lindström på släktforskningsförbundet.

Så börjar du släktforska – proffsens bästa tips

Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM