Moderaterna sätter alliansen först

Backar i flera av partiets hjärtefrågor

NYHETER

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt backar på flera av partiets hjärtefrågor - till förmån för alliansen.

Skatterna och biståndet är två frågor där Reinfeldt viker sig.

Om de borgerliga bildar regering efter valet den 17 september heter Sveriges nästa statsminister Fredrik Reinfeldt. Som ledare för en alliansregering gäller det att kompromissa. I SVT:s "Utfrågningen" backade Reinfeldt på flera av moderaternas egna frågor.

Biståndet: Moderaterna vill sänka det svenska biståndet från socialdemokraternas 28 miljarder per år till 22 miljarder. Allianskollegorna är emot och någon uppgörelse i det gemensamma valmanifestet finns inte. Men när frågan väcks till diskussion kommer moderaterna att backa.

– Det kommer inte att landa på moderaternas nivå, sa Reinfeldt i SVT.

Bensinskatten: 15 öre mindre i bensinskatt per liter. Det budskapet går att läsa på moderaternas hemsida. Men i alliansens gemensamma valmanifest finns inte något sådant förslag.

– Vi har i vårt budgetförslag en mindre bilskattesänkning, men det är inte med i alliansens valmanifest, sa Reinfeldt.

Övriga skatter: Moderaterna har länge talat om att en vanlig LO-familj ska få 2 000 kronor mer varje månad som en följd av skattesänkningar. I kvällens utfrågning erkände Fredrik Reinfeldt att löftet inte längre stämmer - det blir bara 1 000 kronor mer, eller 500 kronor per person. Att man inte längre får dra av för fackavgiften eller hemdatorn är ett par av förklaringarna. En höjning av bilförsäkringen en annan.

Moderaterna har inför årets val helt låtit bli att presentera ett eget valmanifest. Det är alliansens gemensamma program som gäller.

– Vi har lagt grunden för hela alliansens ekonomiska politik. Vi vill vara tydliga inför våra väljare att det här handlar om alliansen, sa Fredrik Reinfeldt.

Läs mer

Johanna Melén