På jobbfronten – mycket nytt

Nu ökar jobbtillfällena i stan – här behöver de dig

Foto: david bergström
hett för arkitekter Kristina Fegler fick jobb på ett arkitektkontor i Stockholm. När hon tog sin examen från KTH för tre år sedan var det svårare att få jobb. Nu är det hett för arkitekter igen. ”Många kontor söker folk. De flesta jobben tillsätts genom kontakter men när det annonseras så vet man att det verkligen är kris”, säger hon.
NYHETER

Efterlyses: arkitekter, byggtekniker, advokater och truckförare. Nu är det brist på arbetskraft i Stockholm.

Glöm det där om att ingenjörer inte får jobb. Data, it och ingenjörsvetenskap toppar listorna på de mest efterfrågade yrkesgrupperna. Tillsammans med kockar, programmerare och säljare.

- Alla rekryterar nu. Det är goda tider, säger Roger Knudsen, enhetschef vid Konjunkturinstitutet.

En snabb sökning på jobsafari.se visar att det just nu finns cirka 500 jobb att söka i Stockholm inom hotell och restaurang.

-Det är ett enormt tryck inom hotellbranschen. Butiksjobb finns det också gott om, säger Jens Fredriksson, vd vid förmedlingsföretaget Stepstone.

God arbetsmarknad

När konjunkturen går upp byggs det och runt byggprojekten skapas jobb. Just nu saknar 6 av 10 arkitektkontor i Stockholm personal, enligt Konjunkturinstitutet. Advokater och revisorer skriks det också efter.

- Det är en god arbetsmarknad för jurister och advokater. Påfallande många jobbannonser kommer från advokatkontor, säger Göran Boldt, direktör och ansvarig för utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor på Jusek, advokaternas fackförbund.

Jusek väntar en stor ökning av arbetstillfällen för jurister och advokater om ungefär fem år.

Små företag går bra

Det är de små företagen det går bäst för. Privata tjänsteföretag som revisionsbyråer, advokatbyråer och reklambyråer står för den största ökningen av nyanställningar, enligt Konjunkturinstitutet.

Flest nya jobb skapas i företag med färre än 10 anställda. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån gjort.

- Stockholm drar Sverige. Det är här som förbättringen är tydligast, säger Peter Egardt, vd vid Stockholms handelskammare.

Yrken där de söker folk

Här hittar du jobben

Jessica Balksjö