Alla ska förstå att Reinfeldt är utmanaren

NYHETER

Om politiker ska leda eller tjäna folket är en filosofisk fråga.

Men för Fredrik Reinfeldt (m) är svaret givet.

Han är en tjänare.

Att moderatledaren är en kontrollerad politiker som sällan låter sig bringas ur balans framgick med stor tydlighet i gårdagens SVT-utfrågning.

Han framstod, för det mesta, som grubblaren som efter mycket tankemöda kommit fram till att Sverige inte är på rätt väg. Och att han axlat den tunga uppgiften att få landet att byta spår.

Bara vid några få tillfällen skymtade en mer passionerad person fram. Exempelvis när moderatledaren erkände att han ibland flyr till dammsugare och moppar för att under sken av att han ägnar sig åt städning ostört få lyssna på sportradion.

Och när det handlade om att leda eller tjäna folket. Moderaterna har backat från rader av sina tidigare ståndpunkter, bland annat stora skattesänkningar på kort sikt.

"Vi vill inte jäklas med folk"

När utfrågarna undrade om det innebär att man inte kan lita på partiet blev Fredrik Reinfeldt lika förgrymmad som Emil i Lönnebergas pappa. "Vi vill inte jäklas med folk, vi måste vara mottagliga för kritik".

Jovisst. Men problemet uppstår om väljarna tror att partiet ändrar sig av taktiska skäl. Inte för att man övertygats om att den tidigare ståndpunkten var illa underbyggd eller rentav fel.

Jobben är valets viktigaste fråga. På något märkligt sätt har den borgerliga alliansen kidnappat denna traditionellt socialdemokratiska fråga.

Desto märkligare att Fredrik Reinfeldt efter den mest utdragna valrörelsen i svensk politisk historia fortfarande inte kan svara på frågan varför sänkt a-kassa ger fler jobb.

Statsmannamässig kostym

Man kan delvis förstå honom. Sänkt a-kassa är en av många beståndsdelar i alliansens program för fler jobb. Men ändå är det konstigt att balanskonstnären Reinfeldt inte kan svara på frågan utan att för ett ögonblick låta sig rubbas ur balans. "Jobbpress" är det dubbeltydiga svaret. Det kan lika gärna betyda att pressas till jobb som att pressa fram arbetstillfällen.

Precis som Göran Persson uppträdde Fredrik Reinfeldt i statsmannamässigt grå kostym under utfrågningen. Ingen ska kunna undvika att förstå att det är han som är utmanaren.

Om 13 dagar vet vi om han lyckats. Eller om den borgerliga kvartetten, trots sin historiska kraftsamling för att kasta socialdemokraterna ur sadeln, får fortsätta i opposition.

Lena Mellin