”Meningslös vallåt – texten hörs inte”

Ungt val-panelen betygsätter partiernas hemsidor och kampanjlåtar

Ungt val-panelen sätter betyg på partiernas hemsidor och vallåtar.
NYHETER

Hemsidorna är ett av de viktigaste verktygen för förstagångsväljarna att hitta information om de politiska partierna.

Vi lät Ungt val-panelen ge ris och ros till alla riksdagspartiernas sidor. De har fått bedöma utseende, lättillgänglighet för information och kontakt, samt tester, låtar och andra ”roliga” inslag.

Hemsidorna Så ser de ut.

Utseende

V: Väldigt stilren och lättöverskådlig sida. Menysystemet är centralt placerat och är även uppbackad av bilder i spalten bredvid med centrala budskap och länkar som man kan surfa vidare på. Betyg: (Jonas)

S: Mycket färg som gör att man får ett glatt intryck, layouten gör att man får en bra överblick. Lätt att hitta det man söker. Betyg: (Karin)

Mp: Det första som blicken landar på är bilden av språkrören till höger. Efter det upptäcker man en ganska omständlig hemsida. Det är liten och mycket text samt väldigt många länkar. Betyg: (Anna)

C: Ganska trevligt utseende. Man ser snabbt stora länkar och man hamnar där man vill. Bilden av Maud är fin. Betyg: (Anna)

Fp: Tydligt upplägg men med för mycket blått. Färgen får den vita texten att försvinna in i bakgrunden. Betyg: (Mimmi)

Kd: Får lite Apoteket-vibbar. Inget Flashjippo. Stilrent. Men partifärgerna gör sig inte så bra på webben. Betyg: (Johan)

M: Sidan är rörig och svåröverskådlig. I ett försök att ge många funktioner att surfa in på och artiklar att läsa så förloras överskådligheten. De borde ha använt sig av färre färger och byggt en tydligare struktur. Betyg: (Jonas)

Hur lätt är det att hitta rätt?

V: Förvånade är att det inte finns någon sökfunktion på huvudsidan. Menyerna är dock tydliga det går att hitta ungefär det man vill om man surfar runt lite. På grund av sidans goda struktur så dras inte betyget ner nämnvärt av bristen på sökfunktion. Betyg: (Jonas)

S: Väldigt lätt att hitta det man söker, men när man sen vill läsa mer är det alldeles för mycket text för att man ska kunna läsa igenom. Vissa av rubrikerna är dessutom ofullständiga och där står endast ”Information kommer senare”. Betyg: (Karin)

Mp: Det blir lätt ganska svårt och rörigt på denna hemsida och den lilla texten gör det inte lättare att hitta det man vill. Betyg: (Anna)

C: Pedagogisk hemsida. En speciell länk riktad till ungdomar som ska göra ett skolarbete.

Länk på förstasidan till deras politik A-Ö där man lätt klickar sig fram till vad man vill veta mer om. Betyg: (Anna)

Fp: Bra spalter, tydligt upplägg över lag. Chans att antingen skriva in, eller ringa, om man har vidare frågor. Betyg: (Mimmi)

Kd: Busenkelt. Tydlig sökfunktion. ”A till Ö” och ”Frågor och svar” finns. Betyg: (Johan)

M: Har en sökfunktion på huvudsidan som man ser direkt med hjälp av den var det väldigt lätt att hitta information. Menysystemet i övre raden ger ett bra urval av intressanta delar av sidan att besöka. Däremot utan denna sökfunktion skulle det vara betydligt svårare att hitta det man letar efter. Betyg: (Jonas)

Hur rolig är sidan?

V: Det finns ett spel som går ut på att dela ut flygblad, men det kändes meningslöst. En kul funktion är att man kunde se en film där Lars Ohly berättar varför han är vänsterpartist. För den som är intresserad av att se deras valmaterial och affischer så går även det. Betyg: (Jonas)

S: Det var inte mycket som gjorde att man fann intresse för den, inget som lockar till sig ungdomar. Betyg: (Karin)

Mp: Det finns ingen direkt underhållning på hemsidan förutom deras vallåt. Språkrören har varsin blogg men det är enbart text och inget annat. Betyg: (Anna)

C: Centerpartiet har ett roligt spel som heter ”Slaget om Sverige” där man möter den goda fen Maud. Under spelet ska man ta ställning till olika politiska frågor. Medeltidsmiljön och musiken gör det svårt att inte skratta. Maud Olofssons bildblogg är också ett ganska roligt inslag på hemsidan, man får följa Mauds vardag och se vad hon gör. Betyg: (Anna)

Fp: Deras ”framtidsnyheter” var ett ganska kul försök. Men det känns närmare science fiction än verklighet. Betyg: (Mimmi)

Kd: Tråkig. Inget revolutionerande. Här hänger man inte om man vill fördriva tiden. Betyg: (Johan)

M: Mycket bilder och information om partiets kampanj ligger ute på sidan. Höjdpunkten är valfilmerna. Dessa har helt klart en del humoristiska poänger. Det går även att följa tre bloggar som handlar om partiets viktigaste valfrågor. Ett annorlunda sätt att läsa om hur partiet tycker. Betyg: (Jonas)

Hur lätt är det att hitta rätt kontaktperson om man vill ha mer information?

V: Går enbart att ringa växeln och därefter bli hänvisad. Betyg: (Jonas)

S: Helt okej, du kan hitta den du söker utan att behöva flacka omkring i massa växlar och bli skickad hit och dit. Betyg: (Karin)

Mp: Det tar ett tag att komma rätt. Man kan ringa till partikansliet, men till olika riksdagsledamöter och andra inom partiet så erbjuder de enbart kontakt via mail. Betyg: (Anna)

C: Vet man namnet på den man söker så är det väldigt lätt. Även de som jobbar inom partiet som partisekreterare, pressombudsmän och liknande. Nummer, namn, och arbetsuppgift finns angivna. Man kan även söka på olika distrikt. Betyg: (Anna)

Fp: Det finns ett 020 – nummer att ringa om man vill ha mer information, som man känner borde fungera bra. Betyg: (Mimmi)

Kd: Kontaktinfon är kalas. Här hittar du lätt din politiker. Betyg: (Johan)

M: Ett telefonnummer till en central växel som kan koppla en vidare till personer som kan hjälpa en när man har funderingar. Betyg: (Jonas)

Partilåtarna

V: Ingen som gick att hitta. Betyg:

S: Finns inga. Betyg:

Mp: ”Rösta grönt i år”(med Matti Nilsson och Hannes Dahlrot) Den är ganska bra, lite svårt att höra vad de sjunger dock vilket gör hela låten ganska meningslös. Det finns ett budskap i den: ”Rösta på miljöpartiet”, men utöver det så hör man faktiskt inte vad de sjunger. Betyg: (Anna)

C: De har två vallåtar. ”Lokalsamhället”, är en bra låt där de tydligt berättar deras åsikter om ett samhälle där alla ska vara med, och ingen ska vara arbetslös, och deras intresse för miljö. Bra sound på låten också. Den andra heter ”Respect” och är lite tråkig, man tappar snabbt intresse och sångerskan är inte den bästa. Betyg: (Anna)

Fp: Fp:s kampanjlåt ”Rösta ja till freden” vet jag inte om jag ska ta på allvar eller ej. Dansbandsdänga med ”ena Europas folk” refräng (?) Lite pinsam. Betyg: (Mimmi)

Kd: Saknas. Betyg:

M: Tillsammans – Freida. En poppig schlagerlåt ungefär. Den är nog bäst för att elda sympatisörer och valarbete inte för att dra röster. Det framkommer inte att det är moderaternas låt i texten. Det politiska budskapet är att individen är stark och att det finns framtidshopp. Betyg: (Jonas)

Andra typer av tester som finns

V: ”Vilket privatiseringsoffer är du?” Oklart vad detta test syftar till. Går ut på att ta reda på hur ”privatiseringsvågen” har drabbat en. Även inom några av Vänsterpartiets 10 viktigaste finns frågor om ens kunskap i ämnet. Inget partitest som visar hur mycket man sympatiserar med partiets idéer. Betyg: (Jonas)

S: Finns inga. Betyg: (Karin)

Mp: Det finns inga tester av något slag på hemsidan i övrigt. Betyg: (Anna)

C: Det finns inga tester av något slag på hemsidan i övrigt. Betyg: (Anna)

Fp: Jag lyckades inte hitta några tester. Betyg: (Mimmi)

Kd: Ett vinklat test om hur mycket kd du är. Betyg: (Johan)

M: Inget test Betyg: (Jonas)

Möjlighet att ställa frågor och få svar

V: Partiet har på vissa sakfrågor ställt frågor till sig själv och gett svar på dem. Dessa är varken många eller omfattande. Finns en central mailadress som man kan skicka sina frågor till. V-direkt som är telefonnumret man ska höra av sig till har bra öppettider. Däremot går det inte att få tag på någon specifik person som verkar inom ett område. Betyg: (Jonas)

S: Lite små komplicerat och alldeles för tidskrävande för att man ska orka ställa några frågor. Betyg: (Karin)

Mp: Mejlkontakt. Betyg: (Anna)

C: Det finns möjlighet att skicka ett email till Centerpartiet och ringa till deras växel.

Snabbt och enkelt. Betyg: (Anna)

Fp: Verkar stor. Har inte ställt någon egen fråga, men sidan verkar i allra högsta grad seriös. Betyg: (Mimmi)

Kd: Frågeformulär, brev, telefon, fax. Det är bara att välja. Betyg: (Johan)

M: Det finns ett telefonnummer och en adress på sidan som man kan vända sig till. Under fliken ”kontakta oss” så finns mailadresser till respektive ansvarig inom olika områden och även riksdagsledamöter. Detta är ett stort plus för det gör det enklare att höra av sig till sin ledamot i riksdagen. Betyg: (Jonas)

Slutbetyg:

V: Vänsterpartiets sida är väluppbyggd och användarvänlig. När man går in där så får man det man vill ha utan så många extra funktioner. Detta drar upp sidans betyg väldigt mycket för syftet med väljarens besök är förmodligen att hitta information. Sidan är grafiskt välbyggd men ändå stilren. Funktionen som tex skicka vykort eller göra egna valaffischer gör att man stannar ett lite längre tag på sidan.

Slutbetyg: (Jonas)

S: Den var okej, men det som drog ner mest var det att det var många grejor som var ofullständiga och det är inte så smart gjort bara någon vecka innan valet. Men den fungerar och är annars bra gjord. Menyerna på höger sidan får blicken att söka sig dit och det skulle i så fall vara det enda som sticker ut.

Slutbetyg: (Karin)

Mp: Miljöpartiets hemsida är rörig, komplicerad och innehåller alldeles för mycket text. Om man har dålig syn så är det inte säkert att man ser allt som står där. Det är ganska krångligt att lokalisera sig på sidan men när man kommit på hur det fungerar så är det lättare. Ganska lätt att få kontakt med miljöpartister och ställa frågor till dem men även där skulle det kunna ske förbättringar.

Slutbetyg: (Anna)

C: På det stora hela är den användarvänlig och man kan lätt få tag på det mesta. Första intrycket är bra, och om man vill så finns det möjlighet att få kontakt med speciella personer.

Slutbetyg: (Anna)

Fp: Snygg och enkel layout, mycket information.

Slutbetyg: (Mimmi)

Kd: Kd vinner nog valet på webben. Lite gammaldags, men mycket info och output.

Slutbetyg: (Johan)

M: Moderaternas sida innehåller väldigt många bra funktioner och det finns väldigt mycket information tillgänglig. Betyget dras dock ner väldigt mycket av att sidan är grötig och ostrukturerad. Informationen finns där men är svårtillgänglig. Det känns som att de borde ha valt att inte lägga upp så mycket utan sorterat sidan och gjort det lätt att navigera till det man letar efter.

Slutbetyg: (Jonas)

Ungt val-panelen

ARTIKELN HANDLAR OM