Högstadieelever sågar förslag om extra skolår

Men var tredje i gymnasiet tycker att idén är bra

NYHETER

I Mölndal föreslog man i somras ett extra skolår efter nian för dem som går ut utan godkända betyg i matte, svenska och engelska.

"Dålig idé" tycker Sveriges högstadieelever.

Men de som gått över till gymnasiet är mer positiva.

Ungt val frågade för en vecka sedan sina läsare om de tyckte att ett extra skolår efter nian var en bra idé.

Var tredje gymnasieelev är positiv, men på högstadiet gillar man inte förslaget.

– Varför ska man gå ett extra år i grundskolan när man kan läsa IV på gymnasiet, frågar sig flera av läsarna i Ungt vals forum.

”Ett problem”

Mölndals kommun jobbar i nuläget på att konkretisera förslaget och meningen är att de som går i nian idag ska ha ett extra alternativ när de söker till gymnasiet i vinter: ”Tian”.

– Det är ett problem att så många går ut grundskolan utan behörighet till de nationella gymnasieprogrammen, och vi vill skapa ett alternativ för dem som känner att de inte är mogna för gymnasiet direkt efter nian, säger utbildningsförvaltningens chef Lars-Erik Larsson.

Vad skolåret ska kallas är dock inte bestämt ännu.

Större trygghet på grundskolan

Enligt Ungt vals nätomröstning så tycker var tredje gymnasieelev att ett extra skolår skulle vara bra om man vill läsa upp betygen. En tredjedel tycker att förslaget är dåligt och resten har svarat ”Vet ej” på frågan. Bland eleverna i grundskolan är man mer skeptisk. Nästan hälften säger att förslaget är dåligt.

– Vi har varje år en grupp elever som inte känner sig riktigt mogna mogna att gå över till gymnasiet, de känner att det är en större trygghet att stanna kvar på grundskolan, och den gruppen vill vi fånga upp, säger Lars-Erik Larsson.

Det tionde skolåret är frivilligt.

Ungt vals nätfråga

120 539 personer svarade på frågan ”Tycker du att man ska införa ett tionde skolår för obehöriga till gymnasiet?”

Tidigare artiklar

Karin Abrahamsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM