Poliser dåliga på att fakturera

Tar inte betalt när de övervakar festivaler

Foto: Magnus Sandberg
Övervakar konserter Hultsfredsfestivalen är en av många som tar hjälp av polisen för att övervaka sitt arrangemang. Polisen är dåliga på att fakturera sina tjänster.
NYHETER

STOCKHOLM

Svensk polis tar inte alltid betalt för jobbet när den övervakar rockkonserter och andra publikarrangemang trots att den har rätt till det.

Det framgår av en enkät som Rikspolisstyrelsen gjort bland länspolismyndigheterna.

Undersökningen visar att polisen i stället kräver av arrangörerna att de anlitar ordningsvakter. Då blir polisens insatser minimala och kostnaderna små.

På flera håll i landet har polisen de senaste åren skickat fakturor till festivalarrangörer, vilket lett till kontroverser. I Småland fick de ansvariga för en motorcykelträff en räkning på 1,2 miljoner. Ärendet överklagades och kammarrätten gav polisen rätt. Och polisen i Värmland vill ha betalt för övervakningen av Svenska rallyt, men har tills vidare avstått från att fullfölja kravet.

Rätt att ta betalt

Enligt ordningslagen har polisen rätt att ta betalt för sina insatser i samband med offentliga tillställningar om de arrangeras i vinstgivande syfte. Vid allmänna sammankomster däremot ska i de flesta fall skattebetalarna stå för notan, eftersom det ofta handlar om opinionsyttringar i form av demonstrationer och möten.

– Vad vi markerar är att det är viktigt att man tillämpar befintlig lagstiftning. Jag kan inte säga att vi fått signaler om att det är så svårt att tillämpa den att man ska begära att den ska göras om, säger Rikspolisstyrelsens biträdande chefsjurist Björn Malmqvist.

Kostnadsfria derbyn

Bevakningen av idrottsevenemang, som till exempel allsvenska fotbollsderbyn, är helt kostnadsfri för arrangörerna, eftersom dessa är ideella föreningar och enligt ordningslagen ska sådana inte betala för polisnärvaron.

Tidigare artiklar

TT