Öl är grejen för soldaten

När plånboken sviker passar Svejk

NYHETER

Öl – tjeck!

Sprit – tjeck!

Soldaten Svejk erbjuder ett smalt men djupt sortiment.

Foto: david bergström
Tjeck out! På Svejk finns det öl minsann. Nio tjeckiska sorter på fat.

Man gillar ju förvisso att ta på sig klackskor och sippa välblandad dricka. Men när fotvalven är trötta och plånboken är tunn då är det en välsignelse att ställen som Soldaten Svejk finns.

Rätter för 110 kronor

Här kan man få en flaska vin för 181 kronor eller ett gigantisk välsmakande glas tjeckiskt öl för 46 kronor. Är man hungrig finns det rätter med fläskfilé för 110 kronor.

Vill man vara riktigt säker på att vara mätt i några dagar framöver väljer man den panerade osten med tartarsås och friterad potatis för 86. Otroligt gott men anledningen till att man ändå lämnar lite på tallriken har nog mer med den snorgröna färgen på väggarna än med god karaktär att göra. Nåja, nu var det ju inte maten utan dryckerna vi skulle fokusera på. (Men det är svårt att låta bli när de flesta rätter bara kostar lite mer än en drink gör på många ställen).

Nio tjeckiska sorter

Öl är grejen här och de har nio tjeckiska sorter på fat.

Vill man ha lite omväxling kan man dricka sprit från Tjeckien. Men Svejks rom klingar helt enkelt inte bra, ungefär lika illa som tjeckisk samba, om det nu skulle finnas en sådan bastarddans. Bättre att dricka Becherovka, som smakar pepparkaka.

Barombudskvinnan