Stingrockan stack hål i hjärtat

"Krokodiljägaren" Steve Irwin dödad vid filminspelning

1 av 2
Steve Irwin blev känd för sin oräddhet i närmandet av vilda djur.
NYHETER

Steve Irwin som är känd världen över som "Crocodile Hunter" i tv har avlidit, rapporterar australiska tidningar.

Tv-stjärnan dödades av en stingrocka under en filminspelning.

- Han simmade över stingrockan och den stack honom rakt i hjärtat, säger producenten och vännen John Stainton.

Den australiska tv-personligheten blev känd för sin stora entusiasm för djurriket, sin förkärlek för krokodiler och andra reptiler och sitt favorituttryck "Crikey!".

Steve Irwin blev 44 år. Han omkom vid en dykolycka i Port Douglas i norra Queensland, Australien. Han filmade en undervattensdokumentär när en giftig stingrocka stack honom.

Såg blod i vattnet

– Han simmade ovanför rockan när taggen träffade honom i bröstet och stack hål i hjärtat, säger vännen och producenten John Stainton som blev vittne till händelsen.

Kameramannen sa vid tillfället att han först inte visste att Steve hade blivit träffad, sedan såg han blod i vattnet, berättar han för australiska ABC.

Stjärnan flögs med helikopter till Cairnes men hans liv gick inte att rädda. En läkare fanns med ombord och Steve Irwin dödförklarades innan de kom fram till sjukhuset. Hans fru Terri Irwin var inte med vid olyckstillfället utan ska ha vandrat i de tasmanska Cradle-bergen.

"Dödlig som en bajonett"

Stingrockan är en platt, triangelformad fisk som är vanlig i tropiska vatten. Sitt namn har den fått av den giftiga taggen på sin stjärt. Det är ovanligt att människor dör efter att ha stuckits av en stingrocka, men enligt experten David Ireland kan den vara dödlig.

– Om den träffar vitala organ är den lika dödlig som en bajonett, säger han till The australian news.

Växte upp med krokodiler

Enligt John Stainton dog Steve medan han gjorde det han tyckte allra bäst om.

– Idag har världen förlorat en stor vildmarksikon, en passionerad miljökämpe och en av de stoltaste papporna på den här planeten, säger han till ABC.

Steve Irwin prisades för sina tv-program men väckte också raseri när han 2004 höll sin en månad gamla son Robert på armen medan han matade en fyra meter krokodil på sitt Australia zoo i Beerwah. Showen kallades "Bobs krokodilmatningsdebut"

Fru och två barn

Själv tyckte han att det var mycket väsen över ingenting.

– När jag var en liten pojke gjorde min pappa samma sak för mig. Faktum är att när jag var nio år lät han mig hoppa ner, hålla fast och fånga min första krokodil, sade han då.

Steve Irwin fick två barn tillsammans med sin fru Terri Irwin – en dotter som heter Bindi Sue, åtta år, och sonen Robert som idag är två år.

En naturbegåvning

Steve Irwin var en publikfavorit och hans program började sändas i Australien 1992 och har sänts runtom i världen i Discovery Channel. Han var en publikfavorit även om många i branschen inte såg honom med lika blida ögon.

– Han ansågs inte vara riktigt seriös utan showade mer men nog kunde han en del. Man behöver inte vara universitetsutbildad för att kunna något om djur. Han arbetade också med ett duktigt team och omgav sig med kunskap, säger Jonas Wahlström som är chef för Skansenakvariet.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund