”SSU:are lämnade ut inloggningen”

Riksdagskandidat inblandad i spionskandalen - pekar ut SSU som källa

NYHETER

Både en av folkpartiets riksdagskandidater och ungdomsförbundet luf:s pressekreterare erkänner att de gjort dataintrång hos socialdemokraterna.

Lösenordet påstås ha lämnats ut av en SSU:are - något SSU kraftfullt dementerar.

Foto: JOHAN ÖRNEBLAD
Nicklas Lagerlöf, ordförande för liberala ungdomsförbundet väst och kandidat i valet till riksdagen.

Spionskandalen inom folkpartiet växer.

Tidigare i dag erkände luf:s pressekreterare Per Jodenius, 24, att han varit inne i socialdemokraternas datanätverk. Inloggningsuppgifterna fick han från Nicklas Lagerlöf, 21, ordförande för liberala ungdomsförbundet väst och riksdagskandidat.

"Jag ångrar mig"

- Jag tyckte det var lustigt att en såpass högt uppsatt socialdemokrat hade ett lösenord som var hans eget namn, säger Lagerlöf själv till SVT på måndagskvällen.

Han påstår att han fick lösenordet redan förra hösten av en SSU-are som också sägs ha reagerat över att en ombudsman hade sitt eget namn som lösenord.

- Ordet var Sigge. Jag har testat en gång att logga in och jag kom in med en gång och plötsligt hade jag tillgång till all hemlig information. Då gick jag ut med en gång, säger Lagerlöf.

Han erkänner också att han lämnade lösenordet vidare till Per Jodenius.

- I efterhand har jag klandrat mig själv. Jag borde inte ha fört uppgifterna vidare.

Polisen har informerats om namnet på SSU:aren, en person aktiv i Skaraborg, skriver folkpartiet i pressmeddelandet.

Per Jodenius har fått sparken, vad händer med Nicklas Lagerlöf nu?

– Det vet jag inte. Han är förtroendevald inom ungdomsförbundet, inte anställd, säger Helena Dyrssen, stabschef hos fp-ledaren Lars Leijonborg, till aftonbladet.se.

Hur har de här uppgifterna kommit fram?

– Det är uppgifter som kommer från Per Jodenius.

Enligt Helena Dyrssen är det bara Jodenius som faktiskt använt sig av uppgifterna.

Men även Lagerlöf erkänner nu alltså att han också gjort intrång.

Om det finns ytterligare personer som inte ännu trätt fram är oklart.

Misstänks för dataintrång

I dag genomfördes en husrannsakan hemma hos Per Jodenius. Han är misstänkt för dataintrång och hörs av polis under måndagen.

- Vi välkomnar att det nu pågår en polisutredning. Också SSU-källans roll lär klarläggas i polisutredningen. Det som de aktiva inom liberala ungdomsförbundet och SSU har gjort sig skyldiga till är omdömeslöst. Det rättsliga efterspelet får utvisa om det som de har gjort också är brottsligt, säger folkpartiets pressekreterare Johan Jakobsson, enligt pressmeddelandet.

Reagerar starkt

SSU i Skaraborg reagerar starkt mot uppgifterna och kallar det en befängd lögn.

- Det är en ren lögn. För det första så har varken jag eller någon annan SSU-are de uppgifterna. För det andra: om vi hade dem så skulle vi inte lämna ut dem, särskilt inte till en folkpartist, säger Niklas Sörman, ombudsman för SSU Skaraborg, till TT.

– Vi håller på och reder upp detta nu. Vi inväntar fortfarande mer information, säger Erik Ezelius, ordförande för SSU Skaraborg, till aftonbladet.se.

Johanna Melén, Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM