”Det här är verkligen slaget om Sverige”

Aftonbladets Lena Mellin om den senaste spionskandalen

NYHETER

Spionskandalen inom folkpartiet kan få konsekvenser för valdeltagandet.

– Jag tror att människor redan innan hade uppfattningen att politiken är smutsig. Det här kan få fler att vända sig ifrån valet, säger Aftonbladets Lena Mellin.

I februari avslöjades att en medarbetare i socialdemokraternas partihögkvarter låg bakom meddelanden som smutskastat moderatledaren Fredrik Reinfeldt. I augusti erkände den kristdemokratiska riksdagskandidaten Louise Axelsson att hon försökt få fram uppgifter om SSU:s valkampanj.

I dag kom skandal nummer tre: En anställd i folkpartiets ungdomsförbund har kommit över interninformation från socialdemokraterna.

Skandalerna riskerar att spä på politikerföraktet, menar Aftonbladets Lena Mellin.

Inte förvånad

– Jag tror att människor redan innan hade uppfattningen att politiken är smutsig. Det här kan få fler att vända sig ifrån valet, säger hon.

Lena Mellin menar att den senaste skandalen är allvarlig, i klass med smutskastningskampanjen mot Fredrik Reinfeldt.

Men hon är inte förvånad över att sådant här förekommer.

– Jag är egentligen mer förvånad över att inte fler sådana här grejer har avslöjats. Det finns en fighterkultur, särskilt bland de yngre aktiva i ungdomsförbunden men också inom ungdomsförbunden mellan olika fraktioner där striden är väldigt väldigt hård.

Alla medel tillåtna

– Det här är verkligen slaget om Sverige. Alla medel är tillåtna för att skaffa sig information om motståndaren. Jag blir inte förvånad om det avslöjas fler saker, säger Lena Mellin.

Samtidigt tror hon inte att den nu anklagade folkpartisten kan ha kommit över särskilt viktig information.

– Inget parti har sina största hemligheter på intranätet. Så fungerar ju ingen organisation.

Läs mer

Tidigare artiklar:

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM