”Det är i samma klass som Watergate”

Statsvetaren Olof Petersson om spionskandalen

NYHETER

Fp-politikerns spionage mot socialdemokraterna kan jämföras med Watergateaffären i USA på 1970-talet.

Det menar Olof Petersson, professor i statskunskap.

– Det är i samma klass, det handlar om olovlig underrättelsetjänst, säger han, till aftonbladet.se.

I juni 1972 arresterades fem män vid ett inbrott i Demokratiska partiets högkvarter Watergate i Washington. Senare visade det sig att flera av president Nixons medarbetare varit inblandade i inbrotten och i smutskastningskampanjen mot demokraterna. President Nixon fick avgå.

I dag avslöjar Dagens Industri att en folkpartist via hemliga inloggningsuppgifter kommit över viktig socialdemokratisk interninformation. En polisutredning om olaga dataintrång har inletts. Olof Petersson, professor i statskunskap, drar paralleller till 70-talets USA.

– Det är ju i samma klass. Det handlar om olovlig underrättelsetjänst. Det är en allvarlig skandal, säger han, till aftonbladet.se.

– Särskilt i en demokrati där det finns vissa spelregler. Väljer man att gå över dem trampar man på den demokratiska processen.

Enskild person

Enligt folkpartiet har informationen inte spridits vidare till andra inom partiet. Det ska handla om en enskild person, en 24-årig medlem i ungdomsförbundet, som ligger bakom.

– Det är ju allvarligare om det har direkt koppling till ledningen, men det är allvarligt nog om det finns en koppling till ett parti och dess partiorganisation, säger Petersson.

Han menar att det här är något nytt i den svenska demokratin.

– Vi har haft en hög profil internationellt. Sverige har ofta valövervakare utomlands. Nu verkar det som att vi själva behöver valövervakare från Botswana eller Ryssland.

Lögner om Reinfeldt

För inte så länge sedan skakades valrörelsen av att en ung kvinna från kristdemokraternas ungdomsförbund försökt få ut information kring SSU:s valkampanj. Tidigare har en socialdemokrat avslöjats med att sprida lögner om moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Men skandalen i folkpartiet håller en annan klass, menar Petersson.

– I de andra fallen finns så vitt jag vet inga misstankar om brott. Men när det handlar om dataintrång är det en helt annan sak.

Hur kommer det här att påverka valet?

– Det är omöjligt att säga. Det beror ytterst på hur väljarna reagerar. Sedan beror det på hur de politiska aktörerna hanterar det här och hur medierna följer upp, säger Petersson.

– Men det kan indirekt påverka genom att det blir svårare för alliansen att bedriva en valkampanj. De har ju själva anklagat socialdemokraterna för att blanda ihop parti och makt. Den kritiken blir mindre trovärdig nu.

Vad måste folkpartiet göra nu?

– Det viktiga är att alla fakta kommer på bordet. Men för folkpartiets del är skadan redan skedd.

Läs mer

Tidigare artiklar:

Johanna Melén